Lumea mai are doar şase luni în care ar putea schimba cursul climatic pentru a preveni o catastrofă, avertizează unul dintre cei mai mari experţi în energie. În acest timp, se pot implementa politici din care sectorul economic să beneficieze din plin, scrie de The guardian.

Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale de Energie, Faith Birol, a spus: “Anul acesta e ultimul pe care îl avem, altfel vom participa la o revenire a emisiilor de gaze dăunătoare fără precendent”.

Guvernele planifică să cheltuiască 9 trilioane de dolari în următoarele luni pe salvarea economiei lor, din câte a calculat AIE. Birol crede că următorii 3 ani o să stabilească cursul viitorilor 30. De asemenea, spune că dacă emisiile de gaze se vor relua la intensitatea de dinainte de coronacriză, acestea vor distruge definitiv planeta.

Emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 17% în luna aprilie, comparativ cu aceeaşi lună din 2019. De atunci, au crescut din nou cu 5%, apropiindu-se de nivelul la care erau anul trecut.

Într-un raport al organizaţiei AIE de joi, au fost notate reforme pentru o restabilire verde a energiei şi a consumului. Raportul subliniază cum puterea solară şi a vântului ar trebui promovată şi cum reţelele electrice trebuie modernizate.

Analiza lor se focusează pe faptul că reforma energiei curate ar crea noi locuri de muncă şi ar ajuta să se depăşească criza economică. În acest sens, s-ar crea noi locuri de muncă pentru reamenajarea clădirilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, pentru amenajarea panourilor solare şi construirea parcurilor industriale eoliene.

Sam Fankhauser, director executiv la Institutul de Schimbări Climatice Grantham, a spus : “Reforma sectorului de energie înseamnă ocuparea forţei de muncă şi multiplicarea economiei. De asemena, este cheia spre un sector de energie cu 0 emisii de gaze toxice.”

El a avertizat că guvernele nu ar trebui să menţină “joburile în formaldehide”, dar să ofere 0portunităţi de formare în “joburile viitorului”.

Apelul la un viitor verde a fost făcut până în momentul de faţă de experţi, economişti, medici şi politicieni.