Un grup de cercetători din S.U.A. a conceput o nouă metodă de inteligență artificială care poate identifica și distinge semnalele normale de strigăt și cele anormale ale unui bebelus.  Metoda, bazată pe un algoritm de recunoaștere a limbajului de strigare, promite să fie util părinților atât acasă, cât și în mediul medical, deoarece medicii îl pot folosi pentru a discerne strigătele printre copiii bolnavi. Cercetarea a fost publicată în ediția din mai a revistei IEEE / CAA a Automatica Sinica (JAS), publicație comună a IEEE și a Asociației Chineze de Automatizare.

Lucrătorii cu experiență în domeniul sănătății și părinții asociați pot distinge destul de bine între nevoile copiilor pe baza sunetelor de plâns pe care le fac. În timp ce strigătul fiecărui copil este unic, aceștia împărtășesc anumite caracteristici comune atunci când rezultă din aceleași motive. Identificarea modelelor ascunse în semnalul de plâns a reprezentat o provocare majoră, iar aplicațiile de inteligență artificială s-au dovedit a fi o soluție adecvată în acest context.

Noua cercetare utilizează un algoritm specific bazat pe recunoașterea automată a vorbirii pentru a detecta și a recunoaște caracteristicile strigătelor pentru sugari. Pentru a analiza și a clasifica aceste semnale, echipa a folosit senzorul comprimat ca modalitate de a procesa mai eficient datele mari. În acest studiu, cercetătorii au creat un nou algoritm de recunoaștere a limbajului de plans care poate distinge semnificațiile semnalelor normale și ale anormalelor strigăte într-un mediu zgomotos. Algoritmul este independent de criticul individual, ceea ce înseamnă că acesta poate fi folosit într-un sens mai larg în scenarii practice ca o modalitate de a recunoaște și clasifica diferitele caracteristici de plâns și de a înțelege mai bine de ce bebelușul plânge și cât de urgente sunt strigătele.