Strategia digitală europeană post 2020 cu subiecte precum inteligența artificială și securitatea cibernetică a fost discutata la Bucuresti cu Ministrii comunicatiilor din UE. Pentru a maximiza beneficiile inteligenței artificiale, Președinția română la Consiliul UE, consideră obligatorie lansarea dezbaterilor politice și strategice la toate nivelurile și în toate forurile europene relevante privind măsurile de susținere a dezvoltării inteligenței artificiale în Europa. Astfel, inteligența artificială va contribui semnificativ la crearea unei industrii europene puternice, prin generarea unei creșteri a productivității, a competitivității și a inovării, îmbunătățind în mod semnificativ viața cetățenilor și a companiilor europene.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a găzduit, sub egida Președinției României la Consiliul UE, pe 1 martie 2019, la București, la Palatul Parlamentului, Reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor. Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a prezidat reuniunea ministerială în domeniul digital, la care a participat și vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Piața Unică Digitală, Andrus Ansip.

Reuniunea informală a miniștrilor comunicațiilor din UE a avut ca obiectiv central lansarea unei dezbateri strategice și politice privind viitorul Europei puternic digitizate: elaborarea strategiei pentru piața unică digitală post 2020, la reuniune fiind abordate și subiecte precum inteligența artificială și securitatea cibernetică.

”România a devenit, în aceste zile, principalul pol de dezbateri la nivel european în domeniul digitalizării. Alături de omologii mei din statele membre și de reprezentanți de nivel înalt ai Comisiei Europene, am avut o discuție aplicată privind viitorul digital al Europei, despre provocări și oportunități în atingerea dezideratului comun de creștere a competitivității economiei europene, în linia asigurării autonomiei strategice a UE din punct de vedere tehnologic, în raport cu partenerii noștri economici. Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale: tehnologie 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, calcul de înaltă performanță, Big Data”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Președinția română consideră că este utilă demararea dezbaterilor cu privire la viitoarea strategie digitală europeană post 2020, care poate genera beneficii semnificative pentru Europa în ceea ce privește oferirea de noi oportunități cetățeniilor și întreprinderilor, asigurând rețele și servicii de încredere, de mare viteză și accesibile tuturor.

”Realizarea obiectivului unei Europe cu adevărat digitale și conectate nu se referă doar la mărime și indicatori, ci și la coeziune, la reducerea disparităților și la colaborarea pentru a crea o economie europeană mai puternică, mai competitivă și cu performanțe mai bune, cu mai multe locuri de muncă digitale, construind în același timp capabilități mai puternice de securitate”, a mai spus ministrul Alexandru Petrescu.

Inteligența artificială, un subiect de maxim interes, a fost inclus pe agenda reuniunii

”Dincolo de numeroasele aplicații în economie ale inteligenței artificiale, există aspecte de ordin tehnologic ale acesteia care presupun un efort continuu de inovare și cercetare. Pentru a asigura o discuție riguros fundamentată tehnologic, pentru a putea stabili priorități investiționale și pentru a pregăti un cadru de reglementare robust, consider că este oportun să abordăm subiectul inteligenței artificiale și în cadrul reuniunilor noastre sectoriale la nivel înalt”, a mai declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Totodată, a fost abordată problematica securității cibernetice, în contextul transformării digitale, aceasta nemaifiind doar o opțiune, ci o obligație pentru noi toți: cetățeni, companii, organizații. În acest sens, dezvoltarea cooperării, competențelor și cercetării, precum și continuarea investițiilor în domeniu  sunt esențiale și pentru protejarea intereselor politice, economice și de securitate ale UE.