Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași va fi reabilitat în urma investiției de 121 de milioane de lei, din care 88 milioane lei fonduri europene nerambursabile, potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Investiţia de 121 de milioane de lei este destinată creșterii eficienței energetice a clădirii în care funcționează Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași.

Reabilitarea și modernizarea spitalului de pediatrie, care deservește șase județe, era necesară, deoarece clădirea, construită în anul 1970, s-a degradat continuu și nu a mai fost reabilitată până în prezent, se arată în comunicatul ministerului.

Pe parcursul a aproape cinci ani urmează să se desfășoare lucrări precum reabilitarea termică prin anveloparea clădirii, reabilitarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum, instalarea unui sistem de panouri solare, ca formă alternativă de producere a apei calde de consum, instalarea și modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare mecanică, modernizarea a cinci ascensoare, realizarea unei instalații de distribuție a gazelor medicale, realizarea unei instalații electrice de paratrăsnet și priză de pământ, precum și pregătirea personalului pentru exploatarea noilor echipamente.

Peste 800.000 de copii din regiunea Nord-Est, precum și peste 48.000 de pacienți consultați și tratați anual în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf Maria” Iași, proveniți din întreaga regiune de dezvoltare Nord-Est vor putea beneficia de clădirea reabilitată.

Proiectul Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară – 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții – 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor.

sursa: mediafax.ro