Ioana Bud este modelul perfect de perseverență și curaj. Este un exemplu pentru toți cei care vor să transforme hobby-ul în job-ul de zi cu zi. A plecat de la un vis, a trecut prin job-uri pentru care avea pregătire dar nu și pasiune, iar acum, la sase ani de la primul impuls, conduce o afacere de succes. Povestea Ioanei am ne-a fost recomandată de  INACO– organizaţia Iniţiativa pentru Competitivitate

Dorinta Ioanei de a avea propria afacere s-a nascut prin 2011 insa isi are radacinile in perioada studentiei, cand a fost plecata cu bursa Erasmus la Nantes (Franta). Pe atunci visa ca intr-o buna zi sa aiba si ea un mic bistro cu specific frantuzesc in Cluj. Totusi, pana in 2014 a continuat sa lucreze in cadrul unor companii multinationale din Bucuresti/ Ploiesti (Director de Marketing retail), dupa care in acel an, dupa 10 ani de cariera pe un post de conducere in Marketing, a  avut curajul sa renunte la tot, a revenit la Cluj (unde si studiase de altfel) si a hotarat sa devina antreprenor, sa-si urmeze visul.

”Demult imi doream sa deschid un bistro frantuzesc in Cluj. Inainte de a ma apuca de acest business am fost sa vad cum se face in Franta. Acolo, pe insula Ré, am intalnit  oameni minunati care au fost dispusi sa-mi impartaseasca din experienta lor in domeniu. Am invatat tot ce se putea acolo (echipamente necesare, retete, organizare, etc), desigur avand si o baza solida in urma experientei mele de peste 10 ani pe un post de conducere in retail. Foarte important este si faptul ca acest proiect lua nastere din pura pasiune pentru tot ce inseamna gastronomie, cultura si civilizatie franceza. Desigur ca la inceput nu le putem sti pe toate dar important este sa ne perfectionam si pe parcurs” a mai declarat Ioana.

“In 2015, am reusit sa accesez finanțare nerambursabilă prin programul  SRLD , cu ajutorul unei consultante care m-a orientat foarte bine. Am accesat totodata si programul START, in acelasi an. Prin programul SRLD am obtinut 10.000 Eur de la stat  la care am adaugat 10.000 Eur capital propriu. Am citit pe internet despre posibilitatea accesarii acestui program si ulterior consultanta mea in materie de fonduri mi-a oferit detalii. Nu pot spune ca am intampinat dificultati, in afara de faptul ca se tot amana startul programului si eu deja luasem spatiul pentru bistro in chirie pt a nu-l pierde”, spune Ioana.

Ioana a deschis bistro-ul in ianuarie 2016 si a creat sapte locuri de munca, iar de atunci cifra de afaceri a crescut constant. Acum isi doreste sa isi extinda sortimentul de produse si ulterior sa mai deschida un atelier de productie, apoi eventual sa dezvolte o franciza.

“Visul meu este sa dezvolt aceasta afacere, sa creez o franciza de succes si sa pastrez calitatea preparatelor in toate viitoarele locatii” a incheiat Ioana.