Iulian Fota, profesor asociat al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, a declarat la Summitul IT&C organizat de revista Newsweek că, în general, România nu e pregătită din punct de vedere al securității cibernetice, dar că există totuși anumite sectoare puse la punct. Pe lângă SRI și STS, au investit în securitate cibernetică MApN și MAI, iar sectorul privat este foarte bine pregătit. “Avem companii care oferă produse de calitate, avem specialiști, dar punctele slabe ale României sunt în zona politică. Clasa politică nu înțelege conceptul de securitate cibernetică. Până nu-i va afecta pe politicieni, până nu le vor fi devalizate conturile în urma unui atac cibernetic, nu se vor mobiliza. Securitatea națională înseamnă supraviețuirea noastră. Acum e pace, dar când e vorba de cyber nu mai este pace demult. Confruntarea cibernetică e dură, de ceva timp. Cei care nu administrează corespunzător domeniul cibernetic vor răspunde. Trebuie să actualizăm Strategia din 2013. E nevoie de voință politică. Avem nevoie de legislația secundară pentru implementarea Directivei NIS. Avem nevoie de o nouă lege a securității cibernetice. Țara e mai importantă decât interesele de afaceri ale unora. În materie de securitate cibernetică contează doar SUA și China. Va trebui ca România, ca membru NATO, să aleagă cu cine ar fi mai bine să colaboreze în acest domeniu”, a continuat profesorul Fota.

Eugen-Florian Popescu, specialist în securitate cibernetică din cadrul Autorității Aeronautice Civile Române a precizat cu aceeasi ocazie că ar trebui legislație specializată pe sectoare. Nu se face nimic în materie de securitate cibernetică, dacă nu există legislație. Directiva NIS nu asigură decât un cadru minimal. Sectoarele industriale trebuie să aibă legislație dedicată. “Abia de doi ani de zile structurile internaționale din domeniul aviației discută de securitate cibernetică la nivel internațional. Încă se elaborează strategiile, se dezbate cadrul necesar”, a spuse Eugen Popescu.

Gabriel Dinu, Cyberint, SRI a precizat că România a început să devină o țintă a atacurilor cibernetice, din toate cele trei categorii. “O categorie sunt atacurile de sorginte statală. Atacurile vizează culegerea de informații. Unele atacuri au fost făcute publice.  O altă categorie de agresori sunt cei motivați să obțină resurse financiare. Sunt vizate instituțiile bancare. Cybertint a fost implicat, deși sunt atacuri împotriva unor entități private. SRI se ocupă de zona de securitate națională, iar aceasta implică și infrastructuri private. În Directiva NIS au fost stabilite domeniile prioritare, ce trebuie securizate cibernetic. Avem un punct de plecare.  Cyberint s-a dezvoltat cu fonduri europene și asigură securitatea cibernetică a 54 de instituții. Avem un schimb de informații cu partenerii strategici. Suntem obligați de domeniu să fim conectați și implicați din punct de vedere al cooperării. Nu doar cu partenerii strategici, ci și cu mediul academic autohton sau zona privată.  Pregătim un exercițiu de securitate cibernetică”, a continuat Dinu.

Cătălin Aramă, directorul general al CERT.RO a precizat că în 5 zile, au fost 200 de apeluri la numărul unic de urgență, iar aproximativ 100 dintre aceste sesizari s-au dovedit atacuri cibernetice.

Publicația GoodNews  a fost partener media al evenimentului, iar agenția de PR&Events Concord Communication a fost Partener organizațional