Japonezii traiesc mai mult decat ceilalti – care este secretul lor?

Dieta lor este slaba si echilibrata, consta in principal din peste, fructe de mare, cereale integrale, legume si tofu. Alimentele occidentale prelucrate, pe care stiinta le leaga acum de o serie de probleme de sanatate, sunt in mare parte absente din farfuriile japoneze.
Aceasta abordare sanatoasa a alimentatiei se reflecta in rata de obezitate a tarii, care este impresionant de scazuta, la doar 3,5% din populatie. Aceasta pentru ca educatia in privinta dietei este oferita japonezilor inca de tineri. Sistemul japonez de asistenta medicala este considerat unul dintre cele mai bune din lume, combinand cunostintele si echipamentele medicale avansate cu un model hibrid public / privat accesibil.

Alte sfaturi pentru o viata sanatoasa si mai lunga:

Nu mancati prea mult

Daca doriti sa traiti la 100 de ani, lasati putina mancare in farfuria voastra. Autorul Dan Buettner, care studiaza longevitatea din intreaga lume, a descoperit ca cei mai batrani japonezi nu mai mananca atunci cand se simt in jur de 80% plini.

Cercetatorii de la Universitatea St. Louis au confirmat ca mancarea va ajuta sa imbatraniti mai lent. Ei au constatat, in urma unui studiu, ca limitarea caloriilor a redus productia de T3, un hormon tiroidian care incetineste metabolismul – si accelereaza procesul de imbatranire.

Mai putine ore in fata televizoului

Prea mult timp in fata televizorului poate avea un impact grav asupra sanatatii. De fapt, un studiu din 2010 a constatat ca persoanele care au urmarit patru sau mai multe ore pe zi aveau 46% mai multe sanse de a muri din orice cauza decat persoanele care au vizionat mai putin de doua ore pe zi.

Protejati-va de soare

Evitarea expunerii la soare poate scadea riscul aparitiei cancerului de piele. De asemenea preveniti  aparitia ridurilor. Nu este niciodata prea devreme – sau prea tarziu – sa adaugati protectia solara la regimul zilnic de ingrijire a pielii (cautati un SPF de 30 sau mai mult). Si nu va concentrati doar pe fata voastra. Soarele si pielea de pe gat si de pe piept va vor face sa aratati mai in varsta.

Socializati

Cercetarile arata ca aveti un risc mai mare de boli de inima fara o retea puternica de prieteni si de familie. Singuratatea poate provoca inflamatie, iar in cazul altor oameni sanatosi poate fi la fel de periculoasa ca si colesterolul ridicat sau chiar fumatul. Singuratatea pare sa reprezinte cel mai mare risc pentru persoanele in varsta, care sunt, de asemenea, predispuse la depresie.

Beti cu moderatie

Femeile care beau doua sau mai multe pahare de bauturi cu alcool pe zi, iar barbatii care adauga trei sau mai multe astfel de pahare pot creste in greutate si pot avea problemele de relatie cu partenerul. Dar, in cantitati mai mici alcoolul poate avea beneficii pentru inima.

Consumati fructe si legume

Puterea nutritiva a fructelor si legumelor, pline de fibre si vitamine,  poate reduce riscul de boli de inima cu 76% si poate chiar sa joace un rol in reducerea riscului de cancer mamar. Ca un bonus, au putere de combatere a inflamatiei si de stimulare a circulatiei, iar antioxidantiii din fructe si legume pot elimina ridurile.

Faceti miscare

Un exercitiu obisnuit, de intensitate ridicata (cum ar fi alergarea) poate adauga pana la patru ani vietii voastre, ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere efectele pozitive pe care le are asupra inimii, mintii si metabolismului. Chiar si exercitarea moderata – o plimbare rapida, de 30 de minute pe zi, de exemplu – va poate reduce riscul de probleme cardiace.

Nu fumati

Renuntarea la fumat este, probabil, singurul lucru cel mai important pe care il puteti face pentru sanatatea dumneavoastra – si durata de viata. Un studiu publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica a constatat ca femeile care renunta la fumat pana la varsta de 35 de ani adauga in viata lor aproximativ sase-opt ani. Renuntarea poate incetini boala si poate creste sansele de supravietuire chiar si la fumatorii care au provocat deja leziuni semnificative la nivelul plamanilor.