Un oras care doreste sa porneasca pe drumul digitalizarii trebuie neaparat sa aiba o strategie de transformare digitala, fie inclusa in strategia de dezvoltare a orasului, fie separata, a declarat Catalin Boghiu, responsabil smart city si transformare digitala din cadrul Primariei Municipiului Iasi, cu ocazia Dezbaterii Smart City 2017-2020, care a avut loc pe data de 16 mai 2019, la Bucuresti. In opinia sa, viziunea administratiilor publice trebuie sa concluzioneze intr-o strategie care sa explice modul de a atinge aceasta viziune, intr-un anumit termen.

Un oras inteligent nu poate exista fara cetateni inteligenti, iar relatia administratiei cu cetateanul trebuie sa fie bidirectionala. Administratia trebuie sa educe cetateanul in privinta dezvoltarii orasului, iar cetateanul, prin aplicatiile avute la dispozitie si alte metode sa poata sa isi exprime nevoile pe care le are catre primarie, in vederea gasirii unor solutii.

In Iasi exista un consiliu digital format din reprezentanti ai administratiei publice, ai mediului academic, ai mediului de bussines si societatii civile, care se intruneste lunar, discutand diferite teme si identificand solutii. O parte din solutii vin voluntar din partea acestor companii, iar altele sunt obtinute prin concurs de solutiii.

Catalin Boghiu sustine importanta implementarii proiectelor pilot. In Iasi, a fost implementat un proiect pilot si anume un sistem acustic pentru oamenii cu probleme de vedere, la o trecere de pietoni. Cetatenii au atacat aceasta solutie, din cauza ca erau deranjati de sunetele sistemului. Astfel, a fost intrunit consiliul digital si s-a gasit o solutie ce are la baza o casca pe care oamenii cu probleme de vedere o pot folosi.

De curand, Iasiul a devenit coordonatoul retelei Open and Agile Smart City, structura care detine cea mai importanta baza de date a standardelor oraselor de maine pentru date deschise, servicii si tehnologie. Membrii retelei stabilesc mecanismele minime de interoperabilitate necesare pentru a crea o dezvoltare inteligenta a orasului. Prin implementarea acestor mecanisme, creste viteza de inovare, reducand in acelasi timp costurile si ineficienta. In esenta, aceste mecanisme permit oraselor sa se angajeze in transformarea digitala globala. Reteaua OASC Romania a fost lansata oficial in data de 26 martie 2019, in cadrul Forumului CIP 2019, in prezenta Dr. Davor Meersman, CEO al OASC, fiind formata din orasele Botosani, Iasi si Suceava.

Legat de iluminatul public, Municipiul Iasi a depus un proiect  de finantare pentru iluminat inteligent care a trecut de toate etapele de aprobare. Exista un sistem de telegestiune gandit care va face controlul de la distanta si poate fi pornit cu ajutorul unui program.

In parcuri exista senzori de iluminat ambiental astfelin cat iluminatul sa se diminueze sau sa creasca. De asemenea, exista in orasul Iasi suprailuminare la trecereile de pietoni pentru a-I scoate in evidenta pe banda de rulare a autovehiculelor. Acestea, intr-adevar sunt proiecte pilot deoarece cea mai buna varianta de a dezvolta un proiect intr-un oras este de a incepe cu astfel de proiecte, pentru a culege  mai intai feedback-ul cetatenilor, stabilit ce trebuie modificat si apoi sa fie implementate la nivelul intregului oras.

 

Evenimentul a fost organizat de Concord Cmunication

Smart City 2019 – Dezbatere, Promovare, Parteneriate