Legea prevenției a fost adoptată, marți, de plenul Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional. Proiectul își propune îndrumarea companiilor care nu sunt în conformitate cu cerințele legale și acordarea unei perioade de 90 de zile pentru a se pune la punct, timp în care nu sunt sancționate.

„Inspectorii vor fi obligaţi ca pentru aceste peste 500 de contravenţii să aplice prevenire, să aplice o parte de educare şi îndrumare şi să propună un plan de conformare a celor care sunt controlaţi şi să le acorde o perioadă de 90 de zile pentru a se conforma, pentru a intra în legalitate. Această lege atinge foarte mult companiile mici şi mijlocii, discutăm de acele afaceri de familie care nu întotdeauna au capacitatea să cunoască toate legile şi absolut tot ce le intră în obligaţii. În acest fel se va crea un mediu de afaceri mai prietenos şi, din punctul meu de vedere, mai funcțional”, a declarat, în plen, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.

Laufer a adăugat că ministerele implicate vor avea termen de șase luni de la adoptarea acestei legi să publice pe site note de îndrumare şi de informare, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri va crea în termen de un an o platformă centrală cu obligaţiile şi drepturile companiilor controlate de stat.

Potrivit proiectului, autoritățile statului sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

Senatul a adoptat acest proiect cu 98 de voturi „pentru”, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională.

sursa: mediafax.ro