Librăriile din Grupul Librarium și platforma online Cartepedia.ro se alătură campaniei „Citește Românește”

 

Grupul Librarium s-a alăturat campaniei „Citește Românește”, inițiată de Ministerul Culturii, și a reorganizat spațiul din librăriile sale, astfel încât operele autorilor români să fie găsite de public mult mai ușor și toate să fie într-un singur loc. De asemenea, pe website-ul propriu www.cartepedia.ro a fost definită o secțiune special creată în acest scop, iar toate cărțile scriitorilor autohtoni pot fi achiziționate la prețuri speciale. 

Campania Citește Românește este una dintre acțiunile pe care Ministerul Culturii le are în vedere pentru susținerea autorilor români contemporani. Suntem alături de ei pentru a-i ajuta să ajungă mai ușor la public și am găsit înțelegere la toți partenerii noștri pentru a le vinde cărțile într-un mod cât mai atractiv, prin prețurile speciale oferite, dar și prin poziționarea la raft.  Aproape săptămânal, avem ocazia să anunțăm un nou partener ceea ce demonstrează succesul acestei inițiative. Mulțumesc grupului Librarium pentru deschidere și invit, în continuare, alături de noi și alte platforme online de vânzare a cărților, librării și parteneri media care doresc să ni se alăture și vor să susțină promovarea literaturii române”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Campania Citește Românește inițiată de Ministerul Culturii este o campanie de promovare a literaturii române extrem de binevenită în contextul actual și o campanie care se pliază pe modelul cultural construit în acești ani de către Grupul Librarium. În următoarea perioadă, Grupul Librarium va promova această campanie prin promoții, reduceri și prin rearanjarea zonelor de carte dedicate scriitorilor români, extinzând spațiul și aducându-l mai aproape de cititorii care pășesc în interiorul librăriilor. Zonele de noutăți și de promoții vor acorda prioritate literaturii române și, în măsura în care în timpul verii nu vom putea găzdui evenimente literare, sperăm că vom compensa acest lucru prin recomandările de lectură venite de la librarii noștri din toată țara. Citește Românește este o ocazie excelentă de a descoperi autori și cărți minunate din literatura noastră, atât din cea contemporană, cât și din cea clasică. O literatură extrem de vie, variată și potrivită pentru orice vârstă”,  a declarat Iuliana Bâtea, Manager General Grupul Librarium.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru industria de carte, scriitorii români contemporani au fost printre cei mai afectați de închiderea librăriilor și scăderea vânzărilor. Între timp, librăriile s-au redeschis treptat, însă vânzarea de carte este în continuare redusă, iar posibilitatea scriitorilor de a-și întâlni cititorii în cadrul târgurilor de carte, lansărilor, sesiunilor de autografe sau lecturilor publice e cu adevărat o raritate.

Prin urmare, pentru librării precum cele din cadrul rețelei Grupul Librarium – librării care de 11 ani de zile promovează literatura română și scriitorii români locali, librării construite de la început în jurul comunităților locale de cititori și scriitori din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București, și care au crescut de-a lungul timpului alături de poeții și scriitorii români lansați și promovați în spațiile lor, relația scriitor – librar – cititor e una dintre cele mai importante relații dezvoltate în această perioadă. 

Sutele de evenimente publice, promovarea scriitorilor în școli și licee, lecturile publice și întâlnirile cu studenții Facultăților de Litere, lecturile și lansările din librării ale scriitorilor de literatură pentru copii și adolescenți, toate aceste evenimente au ajutat la crearea unor comunități în care scriitorii au ajuns să-și cunoască bine publicul, iar literatura română contemporană a devenit o literatură mai cunoscută și mai prietenoasă cu publicul actual.