Conform analizelor făcute de PwC România factorii care împiedică dezvoltarea pieței de capital sunt: lichiditatea, numărul mic de entități listate și valoarea ofertelor publice inițiale, guvernanța și transparența, costul excesiv al participării la piață, fiscalizarea și / sau birocrația.

Alexandra Smedoiu, Director Taxe, PwC România, a declarat în cadrul conferinței ”Piața Financiară de Investiții în 2018”: ”Am purtat discuții cu marile companii despre motivele pentru care nu vor să se listeze la bursă ca metodă de finanțare. În momentul de față dobânzile la bănci sunt mici, drept pentru care un credit bancar este sustenabil, dar având în vedere ceea ce se întâmplă în spațiul public, devine din ce în ce mai clar că dobânzile vor crește foarte mult, (vezi creșterea ROBOR) iar alternativa naturală de finanțare este listarea la bursă.

Printre motivele invocate de companiile care nu vor să se listeze se regăsesc: este prea costisitor, sunt prea multe rapoarte de făcut, va vedea toată lumea ce fac eu în compania mea, voi pierde oarecum controlul etc. Problema se pune de cum am putea să îi determinăm pe antreprenori și conducători de mici companii să înțeleagă că listarea nu înseamnă pierderea controlului, ci adoptarea unui conportament transparent și să își dea seama de beneficiile pe care le aduc pieței de capital. Cu toate acestea, poate cea mai întâlnită scuză a companiilor a fost legată de birocrația și fiscalizarea excesivă.”

Reprezentanții PwC România au prezentat o serie de soluții care ar putea determina companiile să se listeze și astfel să se rezolve parțial problema lichidității. Acestea țin de măsuri economice, bune practici de management,  guvernanță și transparență,  măsuri fiscale.

Dacă autoritățile responsabile s-ar ocupa și ar ține cont de aceste aspecte, conform studiului PwC România, piața de capital românească ar fi la cu totul un alt nivel, la unul asemănător Poloniei cu care ar putea fi ușor comparată, dar care are mult mai multe listări de companii anual.

Evenimentul a fost organizat de compania de publicitate si relatii publice – Concord Communication, în parteneriat cu PwC România, Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital și societatea de avocatură Duțescu și Asociații.

Detalii despre eveniment