Miniștrii telecomunicațiilor din UE s-au reunit astăzi intr-o conferință video pe o temă generală legată de contribuția sectorului telecomunicațiilor și a digitalizării la strategia europeană de ieșire din criza Covid-19. Concret, miniștrii UE s-au concentrat pe două direcții tematici majore, utilizarea aplicațiilor mobile și a datelor de mobilitate anonimizate pentru combaterea crizei COVID-19 și importanța soluțiilor și a investițiilor pentru dezvoltarea de noi infrastructuri digitale.

„Este important să creăm toate condițiile necesare pentru stimularea  competitivității digitale și sprijinirea investițiilor în industriile creative ce au efect de multiplicare și vor genera locuri de muncă și creștere economică pentru statele afectate de criza actuală, astfel încât aceste companii să prospere și să promoveze activ economia digitală. În același timp, va trebui să acordăm o atenție deosebită și să facilităm transformarea digitală accelerată a companiilor care au un nivel precar de digitalizare pentru a le ajuta efectiv să se redreseze post COVID-19.

Mai mult ca oricând este necesar un efort comun european de creștere semnificativă a investițiilor și finanțărilor europene pentru combaterea decalajului digital și pentru crearea unei infrastructuri europene solide de bandă largă de mare viteză și de servicii digitale. Avem nevoie de sprijinul UE pentru ca toți cetățenii europeni, indiferent de locație, gen, statut social, vârstă să dispună de competențe digitale. Securitatea cibernetică este un domeniu vital pentru Europa.

Aceasta are nevoie, mai mult ca niciodată, de un Plan de Investiții pentru securitatea cibernetică adaptat la provocările generate de criza noului coronavirus, având în vedere faptul că numărul atacurilor cibernetice a crescut vertiginos. România va rămâne un partener european implicat pentru ca răspunsul Europei să fie unul coordonat și eficient, care să garanteze siguranța și prosperitatea ei” a spus Lucian Bode.