Homepod este un instrument de prognoza si masurare in timp real a performantelor de proiectare a cladirilor si a castigat unele dintre cele mai prestigioase premii in competitiile europene regionale in domeniul IT de inovare in energie. Software-ul predictiv de achizitie electronica contribuie la reducerea riscului operational pentru micsorarea costurilor, ofera un serviciu „end-to-end” constructorilor si ajuta la atenuarea schimbarilor climatice.

Andrei Toma, CEO Homepod

„Homepod este o tehnologie inteligenta care se auto-asambleaza intr-o casa frumoasa. Va ajuta sa descoperiti, planificati si sa cumparati resursele si materialele arhitecturale care vi se potrivesc. Pe termen scurt, Homepod contribuie la reducerea cheltuielilor excesive de constructie, iar pe termen lung, la consumarea unei cantitati mai mici de energie”, spune Andrei Toma, CEO Homepod – un start-up de succes la nivel european, made in Romania.

GoodNews: Ce este, mai exact si pe intelesul tuturor, Homepod? Cum functioneaza?

Andrei Toma: In termeni simpli, Homepod este o tehnologie de automatizare a proceselor de constructie, care foloseste un soft de proiectare, fara interventie umana. Apesi pe un buton si construiesti o casa. Utilizam AI (n.r. inteligenta artificiala) pentru a descoperi materialele prin amprenta lor de CO2 sau eficienta energetica, pentru ca proiectarea unei case prin „metodele clasice” pentru cresterea eficientei energetice sau pentru reducerea emisiilor de carbon este consumatoare de timp si, cel mai adesea, se intampla greseli.

GoodNews: Cui se adreseaza aceasta noua tehnologie, revolutionara – am putea spune?

Andrei Toma: In primul rand constructorilor, carora le usureaza munca, dar si oamenilor care nu sunt specialisti in domeniu, dar sunt proprietari sau vor sa-si cumpere o casa. Planul nostru este de a mobiliza aceste date (n.r. generate de soft-ul Homepod) pentru o utilizare durabila pentru a creste consumul de produse si materiale eficiente din punct de vedere energetic sau ecologice in cladirile in curs de dezvoltare sau reabilitare si renovare. Nu in ultimul rand, utilizarea acestor date si informatii ne ajuta la reducerea riscurilor.

GoodNews: La ce va referiti, mai exact, cand amintiti de riscuri in ceea ce priveste materialele de constructie? Intra si riscul la incendiu aici?

Andrei Toma: Din studiile de piata pe care noi le-am facut, am identificat ca aproape 90% din proiecte sunt sub orice CTC (n.r. Controlul Tehnic de Calitate) pentru ca proiectantii, arhitectii, designerii din industria de constructii nu tin cont de anumite norme de baza, care se impun, din slaba pregatire sau nepasare.

GoodNews: Sau pentru „a reduce” din costurile cu materialele…Cum vedem tot timpul la anvelopari de blocuri, renovari sau tot felul de „cosmetizari” in Bucuresti?

Andrei Toma: Da, m-am uitat si eu la aceste aspecte, cum se instaleaza aceste materiale…Pur si simplu, constructorii omit anumite detalii tehnice importante: ca sa reduca cantitatea de material adeziv/ciment folosita la termoizolatii, ei lipesc doar in cateva puncte placa, maxim cinci, in loc sa lipeasca de jur imprejur, si astfel nu izoleaza. Mai rau, daca va fi un incendiu, pagubele vor fi si mai mari, pentru ca se creeaza “efectul de semineu” in cateva secunde.

GoodNews: Nu sunt etanse, aerul circula printre acele placi si oxigenul ia foc rapid…

Andrei Toma: Exact. Din pacate, toate s-au facut asa, chiar daca producatorii de placi termoizolante dau instructiuni clare de asamblare/lipire.

GoodNews: Si atunci, cand vorbim despre izolatii, exista tehnologie Homepod care poate fi aplicata dupa finalizarea cladirii sau la imobilele deja existente?

Andrei Toma: Da, exista, insa astfel de solutii sunt mai costisitoare. In plus, noi nu dorim sa ne subcontractam tehnologia, ci sa ne vindem casele noastre „Smart”.

“Oamenii nu-si mai pot permite sa plateasca chiriile care sunt deja foarte mari, nici chiar in tarile dezvoltate. Asta se intampla din cauza marilor dezvoltatori de pe piata, care si-au pastrat relatiile ani la rand, n-au investit deloc in inovatii, au pus monopol si astfel s-a creat o bula imobiliara.”

GoodNews: Homepod a luat deja cateva premii regionale foarte importante si a participat la targul EcoBuild 2018, organizat de Guvernul Marii Britanii la Londra. Aveti cereri din piata internationala si care e strategia de a va face si mai cunoscuti in zona aceasta?

Andrei Toma:  Noi folosim o structura de rezistenta unica ce a fost promovata de Guvernul Marii Britanii ca fiind cea mai noua tehnologie la nivel global. Guvernele din Singapore, India, Brazilia au fost interesate de constructia de case sociale, pentru ca ne aflam intr-o mare criza pe piata imobiliara, la nivel mondial. Oamenii nu-si mai pot permite sa plateasca chiriile care sunt deja foarte mari, nici chiar in tarile dezvoltate. Asta se intampla din cauza marilor dezvoltatori de pe piata, care si-au pastrat relatiile ani la rand, n-au investit deloc in inovatii, au pus monopol si astfel s-a creat o bula imobiliara. Practic, este o falsa criza financiara. Aici venim noi, cu solutia: cei care vor sa-si achizitioneze o casa pot sa faca asta fara intermediar. In America, chiar a luat amploare acest fenomen de DIY la case, fara impumuturi bancare, fara ipoteci si alte dificultati. Cu noua tehnologie, putem evalua exact ce si cat isi permite fiecare.

Citeste si: Cladirile de birouri inteligente, parte integranta a orasului inteligent

GoodNews: Din ce ne-ati spus mai sus, cam orice tanar care isi permite, la ora actuala, un apartament in Bucuresti, Iasi sau Cluj, isi poate cumpara o casa elaborata dupa tehnologia Homepod. Concret, care ar fi costurile unei astfel de case?

Andrei Toma: Costurile sunt variabile, in functie de ce doreste sa achizitioneze clientul final – constructor, firma de proiectare sau un simplu locatar – pentru ca punem la dispozitie, in afara de solutii de proiectare si construire, si solutii de design interior. De asemenea, si la aceste accesorii se poate masura eficienta si consumul energetic. Proprietarii isi pot personaliza atat interiorul casei, cat si exteriorul, pentru ca noua tehnologie ofera o posibilitate infinita de solutii.

Dar, avem si o casa standard a noastra, de 75 de metri patrati, care costa 50 000 de euro. Aceasta unitate locativa standard poate fi upgradata dupa nevoile si preferintele proprietarului.

GoodNews: Aveti deja clienti in Romania? Cand putem vedea „pe viu” Homepod, cand va fi lansarea?

Andrei Toma: Nu am lansat inca platforma Homepod pe piata, firma noastra infiintandu-se abia anul trecut. Exista insa un pilot realizat in colaborare cu cativa clienti, iar spre sfarsitul anului in curs vom construi si un „show house” si vom avea platforma online de personalizare. Pana atunci, trebuie sa mai strangem fonduri, pentru ca sunt destul de mari costurile operationale in etapa aceasta.

GoodNews: Abia asteptam lansarea Homepod! Pana atunci, in incheiere, ce doriti sa le transmiteti cititorilor nostri?

Andrei Toma: Sa analizeze foarte bine toate aspectele atunci cand au in plan sa-si construiasca sau sa-si cumpere o casa. Sa-si masoare si sa-si eficientizeze consumul de energie pentru ca incalzirea globala deja a atins cote alarmante. Sa adopte tehnologii noi, sa se implice in programe si sa fie deschisi catre toate solutiile care fac din orasele noastre unele Smart, pentru viitorul nostru si al copiilor nostri.

Autor: Natalia Bercaru