Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demarat luni, 16 iulie 2018, un program de formare profesională a experţilor guvernamentali în afaceri europene, utilizând expertiza specialiştilor Preşedinţiei Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene.

Reuniunea găzduită de Biblioteca Naţională a României a beneficiat de prezenţa directorului Direcţiei de Coordonare a Afacerilor Europene din cadrul Consiliului de Miniştri al Bulgariei, Petia Vassileva, care a susţinut seminarul “Lecţii învăţate ale Preşedinţiei Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene”.

Victor Negrescu a felicitat Bulgaria pentru eforturile depuse cu ocazia primei sale Preşedinţii, în care a pus accentul pe nevoia unei colaborări mai strânse cu ţările din Balcanii de Vest, dar şi a menţinerii solidarităţii blocului comunitar, sub sloganul “Uniţi suntem puternici“. De asemenea, ministrul delegat a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va exercita în primul semestru al anului viitor, precum şi evoluţia procesului de pregătire la nivel intern.

“Pentru a asigura un start pozitiv şi puternic al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, dorim să beneficiem de experienţa şi să utilizăm exemplele pozitive ale partenerilor care au deţinut anterior Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. În acest sens, ne-am asumat începând cu 1 iulie 2018 Preşedinţia din umbră, în timpul mandatului Austriei, şi menţinem o legătură specială cu partenerii bulgari, care vor trimite şi alţi experţi la Bucureşti, pentru a participa la formarea specialiştilor care vor fi implicaţi în gestionarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Acest demers este o continuare firească a vizitelor experţilor estonieni de la începutul anului, care s-au dovedit a fi foarte utile în vederea asigurării condiţiilor adecvate exercitării cu eficienţă şi profesionalism a mandatului nostru”, a declarat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Sursa: Comunicat de presă MAE