Malta devine insulă blockchain după ce Parlamentul a adoptat trei proiecte de lege care creează un cadru de reglementare pentru această tehnologie, se arată într-o informare emisă de Deloitte.

În timp ce comunitatea globală caută un consens asupra reglementării criptomonedei, guvernele naționale își fac propriile manevre și este important să înțelegem intențiile din spatele lor. De exemplu, țările mici, cum ar fi Gibraltar, Bermuda și Lichtenstein, încearcă să atragă noi capitaluri și să devină astfel cripto-prietenoase. Republica Insulele Marshall și Venezuela își emit propriile jetoane pentru a se opune influenței financiare externe.
În 2018, Comisia Europeană a lansat Observatorul și Forumul UE Blockchain, investind peste 80 de milioane de euro în proiecte de tip blockchain care sprijină utilizarea blockchain în zonele tehnică și socială, urmând ca încă 300 de milioane de euro să fie alocate pentru implementarea blockchain până în 2020.
Lista țărilor care au semnat Declarația include: Marea Britanie, Norvegia, Germania, Franța, Finlanda, Portugalia, Polonia, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Spania, Suedia.

Malta – insula blockchain

Noul cadru legislativ propune  crearea unei noi autorități pentru inovare digitală, înregistrarea voluntară a furnizorilor de servicii tehnologice și  certificarea platformelor tehnologiei distribuite a cărților (DLT) și a contractelor inteligente aferente, cum ar fi aranjamentele tehnologice.
Cadrul include, de asemenea, un regim elaborat de Autoritatea pentru Servicii Financiare din Malta (MFSA), pentru aprobarea OCI (ofertele inițiale de criptomonede) și reglementarea unor anumiți furnizori de servicii care se ocupă de VC (monede virtuale), inclusiv brokeri, burse, furnizori de portofel, administratori de active, consilieri de investiții și producători de piață.

Malta – un centru pentru tehnologia digitală

Cadrul prezintă modul în care platformele DLT pot fi supuse certificării în Malta. Acest cadru ia în considerare, de asemenea, necesitatea supravegherii principalilor furnizori de servicii pentru platformele DLT.
În mod separat prin MFSA, cadrul se extinde și la emitenții de ICO, iar anumite servicii oferă tranzacții în monede virtuale.
Cadrul cuprinde următoarele:
• Legea MDIA pentru înființarea Autorității Malta pentru Inovarea digitală. • Legea TAS care stabilește regimul de înregistrare a furnizorilor de servicii tehnologice și certificarea aranjamentelor tehnologice. • Proiectul de lege VC care stabilește cadrul pentru ICO și regimul de reglementare privind furnizarea anumitor servicii în legătură cu VC. Intermediarii care fac obiectul documentului VC includ brokeri, burse, furnizori de portofel, administratori de active, consilieri de investiții și producători de piață care se ocupă de CP.