Managerul energetic este persoana calificată care asigură managementul energetic în cadrul unei societăți comerciale consumatoare de energie, la nivelul unui grup de consumatori de energie, sau la nivelul unei entități administrativ-teritoriale (comună, oraș, etc).

Managementul energetic este un proces complex de elaborare a deciziilor ce privesc reducerea intensității energetice și creșterea performanțelor economice la nivelul consumatorilor de energie și/sau la nivel zonal.

Managerul energetic asigură servicii pentru urmatoarele categorii de beneficiari:
  • Societățile comerciale mari consumatoare de energie din industrie, transporturi, servicii unde, de regulă, este salariatul societății, dar poate fi și un serviciu contractat cu o societate externă autorizată.
  • Consiliile locale ale entităților administrativ-teritoriale (comună, oraș, etc.) cu peste 20,000 de locuitori.
  • Numai 4 din 10 companii au Manager Energetic (asta se datoreaza in principial faptului ca nu se incadreaza companiile din studiu in conditiile de consum de peste 1000 tep /an si mai putin necunoasterii legislatiei
  • Desi functia de Manager Energetic este cel mai des asimilata cu o necesitate legala, ea are ca scop eficientizarea energetica in cadrul companiilor si este fi utla si firmelor care nu se incadreaza in cerinta de consum de peste 1000tep/an dar care doresc sa isi reduca pierderile energetice.
  • Conform studiului EnergyPal ”Eficiența energetică în companiile din România”, numai 3 din 10 companii spun că au investit într-un program de eficientizare energetică. La nivel de industrii, cele mai puține companii cu astfel de investiții sunt din construcții/imobiliare (20%), urmate de cele din alimentație/agricultură (29%) și din servicii profesionale (32%).

Rolul și activitatea Managerului Energetic

Activitatea Managerilor energetici pentru industrie are ca scop reducerea intensității energetice și respectiv a valorii facturii energetice a beneficiarilor prin următoarele acțiuni:

  • Realizarea balanțelor energetice și întocmirea declarației ANRE de consum total de energie, precum și chestionarului ANRE de analiză energetică
  • Centralizarea și prelucrarea informațiilor din sistemul de contorizare şi monitorizare
  • Întocmirea caietului de sarcini pentru realizarea auditului energetic și recepţionarea lucrării de audit energetic
  • Propunerea, implementarea și monitorizarea progresului programului de creștere a eficienţei energetice
  • Asigurarea consultanţei privind modul de aplicare a legislaţiei şi reglementărilor în vigoare privind eficienţa energetică precum și realizarea analizelor energetice necesare activității beneficiarului
  • Reprezentarea beneficiarul în relaţia cu ANRE referitor la aspectele legate de de eficienţă energetică
Managerul energetic trebuie să cunoască:
  • Energetică generală: politici energetice, resurse energetice, indicatori energetici
  • Energetică practică: tehnologii de producere, consum și recuperare a energiei
  • Legislație din domeniul energetic, inclusiv reglamentari ANRE.
În concluzie

Eficiența energetică oferă posibilitatea reducerii pierderilor energetice, precum și a optimizării consumului, ceea ce se traduce printr-o creșterea a profitabilității beneficiarului în aceleași condiții ale desfășurării activității. Este oarecum îmbucurător că 66% dintre companiile respondente spun că au o politică de reducere a pierderilor de energie în cadrul companiei. La nivel de industrii, o astfel de politică au 41% dintre companiile de servicii profesionale, 46% din serviciile financiare, dar 66% din producție industrială. În acest context, rolul managerului energetic este unul esențial.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, EnergyPal Romania