Televiziunea Română va transmite în direct pe 21 august Marea Eclipsă Americană

Aşteptată în Statele Unite ale Americii de 99 de ani, Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, urmând să fie reporter special, alături de Alexandru Mironov şi Cătălin Badea, informeaza News.ro

Marea Eclipsă Americană este cel mai important eveniment astronomic al anului, eclipsa ”soră” a celei care a putut fi observată în România, pe 11 august 1999, adică în urmă cu 18 ani, 11 zile şi 8 ore – perioada la care o eclipsă se repetă (ciclul Saros), informează TVR.

TVR va avea la faţa locului o echipă formată din Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, Alexandru Mironov şi Cătălin Beldea, ”vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, aleargă prin lume pentru a surprinde acest fenomen astronomic.

”De la înălţimi cosmice, eclipsele se văd într-un mod unic. Practic, de pe o orbită circumterestră se vede umbra Lunii ca un disc întunecat alergând pe suprafaţa globului terestru. Unii astronauţi au avut această şansă extrem de rară să vadă eclipse de Soare din cosmos”, a spus Dumitru Prunariu.

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc pe 21 august la ora 20.43, ora României

Eclipsa din 21 august traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 100 de kilometri.

Echipa care va transmite pentru TVR a ales să observe fenomenul de eclipsă din Wyoming, în vecinătatea oraşului Casper, pentru că statistica arată că aici probabilitatea de cer senin este foarte mare.

”Pentru a vedea o eclipsă în toată splendoarea ei, e important să nu ai pic de nor şi, dacă se poate, să fii la o altitudine mare, or noi vom fi la 1.600 de metri, în Casper, care este în top 5 locuri avizate pentru acest fenomen”, a spus Cătălin Beldea.

”Această eclipsă, care se petrece din nou pe teritoriul SUA după 99 de ani, a strârnit deja un imens interes – 20 milioane de oameni, apreciez eu, vor fi de-a lungul şi de-a latul acestei bande care începe la Seattle şi se termină deasupra Floridei. Iar noi promitem o relatare completă şi frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are şi vizite în laboratoare, universităţi, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează paşii spre progres”, a spus, la rândul său, Alexandru Mironov.

În afară de imaginile de la eclipsă, telespectatorii vor putea urmări explicaţii despre toate fazele evenimentului astronomic, de cele mai interesante informaţii de specialitate, dar şi de poveşti inedite. Telespectatorii vor afla cum se vede eclipsa din spaţiu, dar şi cum s-au pregătit americanii pentru acest eveniment şi care sunt cele mai recente descoperiri legate de spaţiul cosmic.