Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), alături de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Educaţiei Naţionale, au anunţat, marţi, semnarea contractelor de finanţare pentru două proiecte majore de digitalizare în domeniul educaţiei: „Sistemul informatic de management al şcolarităţii (SIMS – Catalogul Electronic)” şi „Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise (EDULIB – Biblioteca Virtuală)”, proiecte în valoare totală de aproape 98 de milioane de euro.

„Prin proiectele finanţate din Programul Operaţional Competitivitate (POC), vor fi integrate în sistemul educaţional două platforme informatice care vor creşte atât calitatea actului cât şi eficienţa sistemului educaţional. Educaţia digitalizată şi digitalizarea educată sunt coordonatele unei economii dezvoltate şi dinamice, iar România face eforturi în acest sens, inclusiv prin proiectele semnate astăzi”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, într-un comunicat.

Primul proiect, „Catalogul Electronic”, cu o durată de implementare de trei ani, va dezvolta o platformă online care va fi utilizată, pe paliere distincte, atât de managementul şcolilor, de profesori, de elevi dar şi de părinţi, creând totodată o responsabilizare a tuturor părţilor implicate prin accesul la informaţiile privind evaluarea şi absenteismul elevilor.

Cel de-al doilea proiect, Biblioteca Virtuală”, cu o durată de implementare de doi ani, va reprezenta o platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, cu preponderenţă pentru nivelul gimnazial, facilitându-se liberul acces la manuale electronice, alături de alte resurse educaţionale electronice precum jocuri sau materiale auxiliare. Pentru o utilizare eficientă a acestui instrument la clasă, proiectul presupune, de asemenea, dotarea unui număr de 5.400 de şcoli gimnaziale cu câte un kit multimedia.

Aceste proiecte, alături de proiectul „Platforma naţională integrată – Wireless Campus”, care se află deja în implementare, constituie acţiuni concrete în sprijinul învăţământului aflat în tranziţie spre o eră digitală, în care progresele tehnologice ale diferitelor domenii şi metode de studiu impun un grad ridicat de digitalizare a sistemului de învăţământ.

sursa: news.ro