Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, împreună cu Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării și Maria Gheorghiu, președintele OvidiuRo au semnat astăzi protocolul de colaborare pentru proiectul ”Citește-mi 100 de povești!”.

Scopul prezentului protocol constă în stimularea lecturii în grădinițe și în familie prin programul „Citește-mi 100 de povești!” ca fundament pentru dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii pentru toți copiii din România în primii ani de viață. 

Acest protocol de colaborare constituie o premisă a asumării unui set de acțiuni convergente, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din grupuri defavorizate.  

„Suntem încântați că facem parte din astfel de proiecte care se adresează viitorului României. Educația timpurie este cheia unei societăți educate, care își valorifică în mod corespunzător resursele. Fără cultură ne pierdem identitatea, valorile și nu evoluăm cu adevărat vreodată. Viitorul se construiește astăzi, plecând de la cea mai importantă resursă: copiii. Felicit Asociația OvidiuRo că valorifică potențialul preșcolarilor și că rămâne pe acest drum al implicării”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Programul „Citește-mi 100 de povești!” se aliniază cu viziunea dezvoltată în cadrul Programului Național „România Educată”, cu măsurile și acțiunile de reducere a părăsirii timpurii a școlii și a analfabetismului funcțional prevăzute în documentele strategice elaborate pentru domeniul educației precum și cu Reperele Fundamentale în Învățarea și Dezvoltarea Timpurie a copilului de la naștere la 7 ani. 

În cadrul acestui proiect care va fi implementat de Asociația OvidiuRO, copiii vor avea oportunitatea de a participa la ateliere de lectură și de a-și dezvolta atenția, vocabularul, imaginația și mai ales motivația pentru învățare. 

Obiectivul programului este ca, în următorii cinci ani, toate grădinițele publice din România să devină Grădinițe Bibliotecă, adevărate insule de lectură și cultură pentru copii. Pentru ca o grădiniță să primească acest statut, directorul acesteia va dezvolta și va implementa, alături de echipa sa de profesori de învățământ preșcolar, un plan anual de lectură dedicat copiilor, cu sesiuni săptămânale de lectură, cu invitați care să le citească celor mici. 

OvidiuRo va oferi cadrelor didactice sesiuni de formare centrate pe literație, punând accent pe modalitatea de a le citi copiilor, de a le capta atenția și de a le stimula curiozitatea. Grădinițele vor fi dotate cu un important fond de carte tipărită și în format digital, iar copiii vor primi cărți pentru acasă, pentru a încuraja lectura în familie.