Miniştrii de Finanţe din grupul celor mai dezvoltate şapte state alte lumii (G7) au umbrit miercuri perspectivele criptomonedei Libra a Facebook, insistând că mai înainte trebuie rezolvate probleme legislative dificile, transmite Reuters.

Separat, economistul şef al FMI, Gita Gopinath, a afirmat la rândul ei că Libra poate creşte incluziunea financiară dar că ridică probleme legate de protecţia consumtorilor, confidenţialitatea datelor şi ”dolarizarea pe uşa din spate”.

Planul Facebook de a lansa o monedă digitală a fost primit cu o serie de îngrijorări exprimate de autorităţi de reglementare, bănci centrale şi guverne, care au spus că viitoarea criptomonedă va trebui să respecte reglementările de prevenire a spălării banilor şi să asigure securitatea tranzacţiilor şi a datelor utilizatorilor.

Există şi alte îngrijorări, mai profunde, potrivit cărora companiile mari de tehnologie intră în zone care aparţin guvernelor, cum ar fi emiterea de monede.

”Nu putem accepta să avem monede cu aceeaşi putere şi acelaşi rol ca cel al monedelor statelor”, a declarat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a spus că planurile Facebook ”nu par să fi fost suficient de bine gândite”, adăugând că există şi întrebări legate de securitatea datelor.

”Sunt convins că trebuie să acţionăm rapid şi că Libra nu poate merge înainte fără ca toate întrebările legate de legislaţie şi reglementări să fie rezolvate”, a afirmat Scholz.

Franţa, care prezidează G7 în acest an, a cerut lui Benoit Coeure, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), să înfiinţeze un grup de lucru pentru a analiza criptomonedele şi monedele digitale de tipul Libra.

Potrivit băncilor centrale, dacă Facebook doreşte să preia depozite, trebuie să obţină licenţă bancară, care o va supune unor reglementări stricte specifice sectoerului financiar.

Unele bănci centrale mai afirmă că nu este posibil ca oamenii să tranzacţioneze anonim, având în vedere reglementările din sectorul financiar care cer firmelor de plăţi să deţină informaţii de bază despre clienţii lor.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a spus că grupul de lucru va evolua probabil în timp, pentru a include şi alte autorităţi de reglementare, din afara G7, având în vedere impactul uriaş pe care l-ar putea avea Libra în economia mondială.

“Dacă Libra aspiră să fie utilizată la nivel global, ţările trebuie să caute un răspuns mondial”, a spus Kuroda.

“Acest lucru nu poate fi discutat doar la nivelul băncilor centrale din G7”, a mai arătat Kuroda.

sursa:news.ro