Numărul cererilor de finanţare pe proiecte de cercetare depuse anul acesta s-a triplat în comparație cu anul trecut, ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu anunțând, luni, la Galaţi, că sunt înregistrate în vederea evaluării circa 10.000 de cereri de finanțare.

Ministrul Cercetării a declarat că acesta este un record pentru România, iar dacă proiectele vor fi aprobate, ţara noastră va fi pe primul loc în UE în ceea ce privește rata de succes.
„La ora actuală, cereri în curs de evaluare sunt în jur de 10.000. Per total, care vor fi evaluate la nivel național până în decembrie, apreciez că vor fi în jur de 12.000-14.000. Nu au fost niciodata așa de multe. Anvelopa financiară totală pentru anul acestea este, cu tot cu credite de angajament, de două milioane de lei. Ca finanțare, dacă totul va merge bine, dacă reușim să absorbim credite de angajament, cred că va fi cu 10%-12% execuția bugetară superioară față de anul trecut. Deci rata de succes pe care o asigurăm în acest moment, pe nivel de bugetare maximă, fiecare ia maximum, ar fi undeva de 15%. Este o rată superioară față de Uniunea Europeană unde a fost între 7% și 10%”, a declarat ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.

Ministrul Cercetării a mai spus că Guvernul a urgentat procedurile astfel încât banii să ajungă la beneficiari anul acesta. Ca urmare, finanțările pentru proiectele de cercetare ar putea începe în noiembrie sau în decembrie.

„Am dat drumul la proiecte, începând de anul acesta, deși în vară a fost dificil pentru unii oameni, cine a vrut să muncească a muncit. Pentru că dacă le împingeam prea mult ieșeam din finanțarea de anul acesta și încărcam finanțarea pe 2018 și rămâneam fără finanțare pe 2017. De aia am dat drumul, în ultimele trei – patru luni am dat drumul la toate proiectele legal definite, în așa fel încât să avem finanțări, eu sper să avem contracte semnate chiar luna asta și să începă finanțări în noiembrie-decembrie”, a explicat ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a participat, luni,la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi.

sursa: mediafax.ro