Mircea Ursache, Vicepreședintele ASF responsabil cu piața de capital, a declarat vineri, în cadrul conferinței “Piața Financiară de Investiții în 2018” că România are nevoie urgentă de constituirea Fondului Suveran, în contextul în care companiile românesti au nevoie de capital pentru a deveni competitive.

Acesta a declarat că noua formă a legii Fondului este mult îmbunatățită, în dezbateri fiind implicate toate parțile interesate, numărul companiilor ce vor fi incluse în portofoliul fondului ajungand la 90. Din punctul său de vedere fondul ar trebui să intervină în acele companii de stat care întampină probleme, iar acolo unde lucrurile functionează fondul să poată să-și lichideze din dețineri în vederea pregătirii unor alte investiții.

Oficialul ASF a precizat că autoritățile europene prin intermediul pieței unice de capital, vor controla în mod direct entitățile românești, fie că este vorba de fonduri, fie că este vorba de contrapărți centrale. România  aderat la condițiile europene, urmând ca detaliile să fie negociate în cadrul grupurilor de lucru de la ESMA de catre reprezentanții ASF. Pentru a atinge aceste obiective, Comisia Europeană a propus un plan de acțiune care cuprinde o serie de etape în urma cărora consolidarea progresivă a uniunii piețelor de capital să fie finalizată până în 2019.

Mircea Ursache a mai susţinut că vremea companiilor administrate de minister a trecut. Acesta a explicat: “A avea un Fond Suveran în România e o necesitate, datorită faptului că finanţarea prin sistemul bancar a devenit din ce în ce mai mică în detrimentul finanţării prin piaţa de capital. Mediul de afaceri privat e mai interesat astăzi de finanţare prin piaţa de capital decât prin sistemul bancar. În aceste condiţii, apariţia Fondului, în afară că reprezintă o necesitate pentru economia românească, este o confirmare a faptului că astăzi dacă vrei transparenţă, raportări şi guvernanţă corporativă, trebuie să te duci pe piaţa de capital. Vremea societăţilor închise, a companiilor administrate de către un minister s-a terminat”.

Evenimentul a fost organizat de compania de publicitate si relatii publice – Concord Communication, în parteneriat cu PwC România, Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital și societatea de avocatură Duțescu și Asociații

Detalii despre eveniment