Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că ordonanța de modificare a Codului Fiscal este contestată din cauză că transpune în legislația românească directiva europeană care împiedică transferul profiturilor companiilor din țara în care este obținut în alte state.

”O altă măsură, spunem noi, benefică, chiar dacă în media nu toată lumea e de acord cu noi – și putem să înțelegem de ce nu este de acord cu această măsurăm pentru că măsura se referă la transpunerea Directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, care au incidență directă asupra funcționării pieței interne. Binențeles că măsura este contestată fiindcă ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaționale din România și companiile-mamă din afara țării, pentru că această măsură dorește să împiedice transferul profiturilor din România către alte țări, pentru că această măsură dorește să crească profitul în România, implicit impozitul pe profit achitat de aceste companii în România”, a declarat Ionuț Mișa.
Ministrul Finanțelor a spus că această măsură va aduce beneficii bugetului de stat și, implicit, cetățenilor care vor beneficia de creșterea sumelor alocate pentru spitale, autostrăzi etc.

”E o măsură care, după cum am observat în media, este neglijată, dar, în opinia mea personală este esența și reprezintă elementul care dorește să atragă atenția românilor, care, eu sunt convins, sunt extrem de inteligenți să facă diferența, să nu meargă după fentă în a urmări transferul contribuțiilor și să înțeleagă că contestarea acestei ordonanțe e legată mai mult de transferul acestor profituri în afara țării și de dorința de a împiedica posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii”, a spus Mișa.

El a evocat experiența sa ca șef al direcției Mari Contribuabili din cadrul ANAF.
”Sunt primul care a inițiat controale la companii multinaționale, sunt primul care a reușit, cu o echipă de profesioniști, să aducă sute de milioane de euro de la o singură companie în urma unui control fiscal și care a reușit să determine sistemul bancar din România, prin intermediul băncilor care activează pe piață, să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat”, a adăugat ministrul.

Aproximativ 200 de persoane protestează, miercuri, în Piața Victoriei, față de propunerile de modificare a Codului fiscal, pachet legislativ ce este analizat în ședința Guvernului.
Protestatarii s-au organizat pe o pagină de Facebook, ei spunând că 8 noiembrie este „Miercurea Neagră” pentru economia României.

„Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenționează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanță de Urgență), vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare. În acest fel, inconștiența guvernanților distruge orice șansă pentru o economie predictibilă și stabilă în România”, conform organizatorilor protestului.

Oamenii veniți în piață strigă: „PSD, Ciuma roșie”, „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos”, „La pușcărie”. Au venit cu pancarte, steaguri și portavoci. Unii dintre ei au venit chiar și însoțiți de copii.

sursa: mediafax.ro