Arctos Innovation

Autoritatile publice locale au obligatia de a implementa colectarea separata pe minim trei fractii in toate institutiile de stat care le apartin si in acelasi timp, operatorii de salubritate au obligatia sa ridice separat deseurile de la populatie. De asemenea pana in anul 2020, Autoritatile locale au obligatia de a recicla 50% din cantitatea totala de deseu menajer generat. In prezent Romania recicleaza aproximativ 5%  din gunoiul produs. Din pacate sunt cazuri foarte rare unde deseurile sunt colectate separat, asa incat acestea sa poata ajunge in fabricile de reciclare unde sa fie valorificate la capacitatea lor maxima si foarte multe cazuri unde acestea sunt colectate la gramada.

Prin programul “Platesti pentru cat arunci” cetatenii sunt responsabilizati

Prin programul “Platesti pentru cat arunci” cetatenii sunt responsabilizati pentru ca vor plati exact pentru cat gunoi arunca, stimuland in acest fel colectarea separata a deseurilor direct de la populatie. Practic cetatenii care au grija sa colecteze separat deseurile reciclabile vor plati o factura mai mica la operator. Pentru Primarii, avantajele unui astfel de sistem, constau in timpul scurt de implementare, rezultate rapide si o predictibilitate privind managementul deseurilor (raportarea cantitatilor de deseuri pe fiecare fractie in parte si implicit, trasabilitatea lor). Alt avantaj oferit de sistemul  IoT (Internetul datelor) este folosirea unei singure unitati de masura: kilogramul, atat la generator cat si la colector. In acest fel taxa de depozitare a deseurilor care va intra in vigoare incepand cu anul 2019 va putea fi repartizata in mod just fiecarui cetatean.

Am stat de vorba  cu  Madalina Smochina, director general al Arctos Innovation, o companie care a plecat la drum in domeniul managementului inteligent al deseurilor in anul 2017, desi experienta administratorilor acumuleaza peste opt ani de lucru in domeniu. In momentul de fata, cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, compania ofera servicii integrate de management al deseurilor, sisteme de cantarire pentru colectare si tarifare pe kg, software pentru raportare si trasabilitate in timp real in conformitate cu principiul “Platesti pentru cat arunci (PAYT)”, legiferat anul trecut.

Good News: Ce solutii ofera Arctos Innovation si care sunt noutatile pe care le aduce pe piata colectarii seectve a deseurilor?

Madalina Smochina: Solutiile puse la dispozitie de compania Arctos Innovation se diferentiaza de alte solutii din domeniu, prin faptul ca sistemul complet este 100% romanesc, produs unic in Romania, personalizat si adaptat pe nevoile clientilor. Acesta poate fi montat pe orice utilaj de salubrizare fara sa afecteze in vreun fel garantia utilajului. Sistemul ofera posibilitatea cantaririi europubelelor simultan si individual, eurocontainerelor din plastic precum si celor din metal. Soft-ul personalizat si actualizat in permanenta cu legislatia in vigoare, poate fi instalat atat la Autoritatea Locala, Colector, Institutiile abilitate cat si la Companiile private (generatorii de deseuri).  Un alt avantaj unic oferit de Companie este Aplicatia mobile  – cetateanul primeste informatii prin sms legate de factura chiar si mesaje cu privire la campanii de constientizare, detalii legate de contract etc. Ne dorim ca in viitorul foarte apropiat aceasta aplicatie sa confere o interactiune directa intre cetateni sau Companii private, Autoritate si Colector si bineinteles, plata facturii sa poate fi efectuata cu ajutorul telefonului mobil.

Good News: Cat de cooperativi crezi ca vor fi cetatenii?

Madalina Smochina: Pentru cetateni, implementarea acestui program inseamna renuntarea la un obicei vechi si instalarea unui nou obicei si cum este normal la inceput, va avea o evolutie sinuoasa. Trecerea de la ideea ca deseurile generate in cantitati nelimitate si amestecate, sunt aspecte nesemnificative in viata noastra, la cantarirea efectiva a acestora, separarea lor pe minim trei fractii, penalitati in cazul neachitarii facturii dar si amenzi drastice pentru cei care arunca deseurile in spatiile necorespunzatoare, reprezinta un proces complex ce sta la baza unui plan foarte bine elaborat.

Avantajul major al acestui program de implementare il reprezinta timpul scurt de implementare cu rezultate rapide, cu conditia ca populatia sa fie bine informata, sa aiba la dispozitie infrastructura necesara, sa ii ofere solutii pentru colectarea separata la sursa si posibilitatea de valorificare a deseurilor reciclabile, beneficiind in schimb de costuri mai mici la factura de salubritate si un mediu mai curat.

Un alt avantaj il reprezinta, transparenta trasabilitatii gestiunii deseurilor, prin intermediul soft-lui  si aplicatia mobile, cetateanul stie in orice moment care sunt cantitatile generate, ce deseuri pot fi valorificate precum si detalii legate de contract. Punerea la dispozitie a unui sistem complet, transparenta si comunicarea in timp real duc parteneriate de incredere intre Populatie, Operator si Autoritatea Locala.

Good News: Ce mai trebuie facut in continuare din punct de vedere administrativ – la nivelul oraselor?

Madalina Smochina: Este foarte important, realizarea un plan de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung care sa includa planul national al gestiunii deseurilor in conformitate cu normele europene. Trebuie luata in considerare taxa la groapa de gunoi ce va fi introdusa incepand cu anul 2019 si care va creste progresiv in urmatorii ani.

Impreuna cu specialistii din domeniu am simulat costurile cu privire la raportul dintre valoarea investitiei in infrastructura moderna si penalitatile pentru Autoritatea Locala in cazul neatingerii tintelor de colectare si am constat pierderi uriase la primarii privind penalitatile anuale si cresterea facturii de salubritate pentru cetateni, chiar cu peste 100% fata de cele actuale.

Din punctul nostru de vedere acest tip de implementare, PYT, este cea mai eficienta solutie pentru atingerea tintelor de colectare intr-un timp scurt. Este doar o chestiune de timp, important este sa intelegem ca mentinerea conditiilor actuale de gestionare a deseurilor favorizeaza doar cresterea penalitatilor pentru autoritatile locale si implicit cresterea taxelor de colectare.

Practic valoarea investitiei in infrastructura moderna este similara cu penalitatile unei Autoritati Locale pe o perioada de aproximativ 2  ani, in cazul neindeplinirii obligatiilor legale.

Good News: Ce trebuie facut in continuare din punct de vedere al educarii si informarii cetatenilor?

 Madalina Smochina: Pe langa implementarea programului „Platesti pentru cat arunci”, sunt foarte importante campaniile de constientizare, oamenii sa inteleaga si impactul negativ adus mediului inconjurator punand astfel in pericol sanatatea noastra si viitorul copiilor nostri. Un alt aspect esential pentru societatea noastra este introducerea in programa scolara a unor activitati consecvente cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator. Am convingerea ca se pot realiza multe proiecte impreuna cu diverse ONG-uri si Companii private din domeniu, care sa duca la rezultate benefice pe termen foarte lung.

Good News: Care au fost problemele intampinate pana acum in ceea ce priveste vanzarea acestor sisteme, implementare, mentalitatea cetatenilor?

Madalina Smochina Principalele probleme intampinate in implementarea sistemului „Platesti pentru cat arunci” sunt:

  • Lipsa infrastructurii! Asa cum Romania se afla in primele locuri din Europa in privinta utilizarii retelelor de socializare si cumparaturilor efectuate de pe telefonul mobil, la fel si in domeniul salubrizarii, cred cu tarie ca societatea noastra poate imbratisa o tehnologie moderna cu privire la colectarea separata. Avem probleme majore cu spatiile comune de colectare a deseurilor, ma refer la ghenele de gunoi, recipientele vandabile si ineficiente, mormane de gunoi aruncate la marginea drumului etc….

Mediul urban se confrunta cu reale probleme in privinta infrastructurii, cantitatile de deseuri generate cresc semnificativ de la un an la altul, acestea au devenit  din ce in ce mai complexe iar majoritatea gropilor de gunoi ori sunt neconforme ori se afla aproape de capacitatea lor maxima de stocare a gunoiului menajer. In acelasi timp am convingerea ca si in mediul rural, in foarte multe localitati, tehnologia moderna poate fi usor acceptata de societate si foarte repede implementata.

Romania are nevoie sa se alinieze standardelor Europene iar legea sa fie adaptata si modernizata la solutiile noi pentru ca inovatiile duc la progresul societatii iar tehnologia duce la inventie si inovatie.

  • O alta problema majora o reprezinta lipsa responsabilizarii cetateanului cu privire la importanta colectarii separate a deseurilor generate direct la sursa. Ceteanul nu are nici un fel de raspundere pentru ceea ce face ca urmare a comportamentului Autoritatilor locale fata de e

Dupa cum bine stim sunt anumite Primarii care au degrevat in totalitate responsabilitatea cetateanului prin taxa 0 pentru deseul menajer. Cetateanul nu stie care sunt impactul generarii unor cantitati de gunoi nelimitate si colectarea acestora amestecat, nu este stimulat si nu exista nici o parghie de control asupra acestuia. Acesta este unul din motivele pentru care Romania recicleaza in prezent aproximativ 5% din cantitatea totala de deseuri generate, are probabil cele mai multe gropi de gunoi pe cap de locuitor din Europa si foarte multe zone din natura au devenit mici gropi de gunoi.

  • De asemenea, lipsa predictibilitatii cu privire la legislatia din domeniu, reprezinta o alta problema majora, numai in ultimul an legislatia a fost modificata si remodificata fara sa ofere o claritate cu privire la imbunatatirea activitatii generate atat in mediul privat cat si in cel de stat, inexistenta programelor de dezvoltare pe terma lung, au generat probleme tehnice, de logistica, de depozitare etc. Romania aflandu-se din pacate pe ultimele locuri intre statele UE in privinta reciclarii deseurilor municipale.

Good News: Cat costa o astfel de masina? Un sistem integrat cat ar costa?

Madalina Smochina: Costul investitiei in infrastructura moderna si anume sistemul de cantarire montat pe utilaj, cip-uri de pe recipiente pentru monitorizare, punerea la dispozitie a unor puncte de colectare a reciclabilelor oferind in acest fel posibilitatea stimularii cetateanului prin remunerare, sunt cu mult mai mici decat penalitatile anuale suportate de  Autoritatea Locala pe o perioada de aproximativ 2 ani.

Un sistem de cantarire montat pe utilaj variaza intre 10000 euro si 15000 euro in functie de vechimea utilajului, la care se adauga costurile cip-urilor montate pe europubele si eurocontainere precum si costurile de mentenanta. In functie de proiect se pot vinde chiar europubele si eurocontainere, care sa cuprinda costurile cip-urilor si sistemului de cantarire, amortizarea realizandu-se in acest fel, pe o perioada mai lunga. Suntem foarte flexibili si ne putem adapta nevoilor Autoritatilor Locale in functie de planul de implementare.

Arctos Innovation va fi prezenta la Dezbaterea Smart City 2018-2020, care va avea loc la Iasi, pe 23 Martie, ocazie cu care va prezenta in detaliu un sistem de cantarire a europubelelor simultan si individual, dar si a eurocontainerelor din plastic si metal. Detalii pe www.smartcity.concordcom.ro