Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica a aprobat în ședința de joi, 28 septembrie, distribuirea de sumei de 110.000.000 lei, sub formă de dividende, la solicitarea acţionarului majoritar al SNN, Ministerul Energiei. Data plăţii aprobată de către acţionari este 3 noiembrie.

În cadrul ședinței AGA a fost aprobată și demararea primei faze a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, proiect estimat la 1,5 miliarde de euro. Strategia iniţială de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost aprobată de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din dată de 23.12.2013. Conform etapelor strategiei iniţiale, în perioada 2013-2017 SNN a contractat şi finalizat o serie de documentaţii referitoare la evaluări tehnice privind starea echipamentelor şi evaluări de securitate nucleară.

În paralel cu implementarea strategiei de retehnologizare aprobate de acţionari, SNN a analizat studiile realizate şi proiectele implementate în industria nucleară în ultimii ani pentru a putea identifica posibilităţi de optimizare a producţiei şi de acumulare de fonduri suplimentare interne cu respectarea strictă a aceluiaşi nivel înalt de securitate nucleară.

Proiectul retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă este estimat la circa 1,5 miliarde euro, urmând a fi finanţat printr-un mix de surse proprii şi surse atrase. Prin retehnologizarea Unităţii 1 se asigura funcţionarea acesteia, în acelaşi condiţii de siguranţă nucleară, pentru încă circa 30 de ani, la un cost estimativ de mai puţin de jumătate din costul construcţiei unei noi unităţi nucleare de tip CANDU.

Sursa Mediafax