Parlamentarii ruşi doresc o lege potrivit căreia smartphone-urile, computerele şi televizioarele smart comercializate în Rusia să fie dotate cu softuri ruseşti preinstalate, pentru a susţine producătorii ruşi de software, potrivit unui proiect de lege, transmite Reuters.

Proiectul, prezentat joi în camera inferioară a Parlamentului rus, ar permite autorităţilor să creeze o listă de softuri obligatorii. Dacă va fi aprobat, proiectul va intra în vigoare în iulie 2020.

Piaţa de telefoane mobile a Rusiei este dominată de produse Apple, Samsung şi Huawei.

Proiectul mai propune amendarea companiilor care vând dispozitive fără softuri ruseşti preinstalare, cu sume de 50.000 – 200.000 de ruble (790 – 3.170 dolari), începând din ianuarie 2021.

Propunerea va deveni lege dacă va fi susţinută de trei voturi, în camera inferioară a Parlamentului, în camera superioară şi de către preşedintele Vladimir Putin.
Serviciul Federal Anti-Monopol şi Ministerul Comunicaţiilor nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

În ultimii cinci ani, Rusia a adoptat legi mai stricte în domeniul internetului, cerând motoarelor de căutare să şteargă anumite rezultate, serviciilor de mesagerie să pună la dispoziţia serviciilor de securitate cheile de criptare, iar reţelelor de socializare să stocheze datele utilizatorilor pe servere din Rusia.

sursa: news.ro