Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă trimestrul IV 2019

• Creșteri de personal sunt anticipate în șapte din cele opt regiuni ale Românei, cu angajatorii din regiunea de Vest raportând cele mai optimiste perspective.

• Cea mai puternică piață a forței de muncă din următoarele trei luni este prognozată de angajatorii din sectorul Construcții, iar cea mai slabă Previziune este raportată de angajatorii din sectorul Transport, depozitare și comunicații.
• Sunt anticipate creșteri ale numărului total de angajați în trei dintre cele patru categorii de organizații clasificate după dimensiunea organizației, cele mai puternice intenții de angajare fiind formulate de angajatorii din organizații de dimensiuni mari și mici.

Conform celui mai recent studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă lansat astăzi, angajatorii români raportează planuri de angajare modeste pentru trimestrul IV/2019, aceștia raportând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +8%.

Previziunea raportată pentru trimestrul IV al anului 2019 este cea mai slabă din ultimii patru ani, slăbind cu 4 puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior, respectiv cu 11 puncte procentuale față de ultimul trimestru al anului 2018. „Unele sectoare, precum Transport, depozitare și comunicații, Comerț cu ridicata și cu amănuntul și Industrie prelucrătoare anticipează slăbiri notabile ale intențiilor de angajare. Mai mult decât atât, viitoarele alegeri prezidențiale ar putea pune anumite afaceri și investiții în așteptare. Totodată, aceste efecte sunt specifice perioadelor în care se desfășoară alegeri”, menționează Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.

Comparații la nivel regional

În următoarele trei luni, angajatorii români anticipează creșteri de personal în șapte din cele opt regiuni. Cu toate acestea, perspectivele de angajare slăbesc în șase regiuni într-o comparație cu trimestrul anterior, respectiv în șapte regiuni în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai puternică Previziune se situează la +18% în regiunea de Vest, îmbunătățindu-se atât față de trimestrul trecut, cât și față de anul anterior, cu 3 și, respectiv, 4 puncte procentuale. Intențiile de angajare sunt considerabil mai puternice decât perspectivele naționale și în alte două regiuni. Previziunea raportată pentru regiunea Nord-Vest de +12% rămâne relativ stabilă în comparație cu trimestrul III/2019, dar slăbește cu 4 puncte procentuale față de anul trecut. În regiunea Sud, unde Previziunea este de asemenea +12%, planurile de angajare se micşorează cu 2 și 16 puncte procentuale față de trimestrul anterior, respectiv trimestrul IV/2018.

Cea mai slabă piață a forței de muncă este anticipată în regiunea Sud-Est, unde angajatorii se așteaptă la scăderi de personal, raportând o Previziune Netă de Angajare negativă de -6%, cea mai slabă în trei ani. Perspectivele de angajare se micşorează cu 14 puncte procentuale față de trimestrul trecut și cu 29 puncte procentuale în comparație cu aceeași perioadă acum un an, anticipând cel mai abrupt declin la nivel regional. Perspectivele din alte trei regiuni sunt cele mai slabe în trei ani, București și Ilfov (+ 9%), Centru (+ 9%) și Nord-Est (+ 3%).

Comparații la nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din nouă dintre cele 10 sectoare de activitate anticipează creșteri ale numărului total de angajați în perioada octombrie-decembrie 2019. Raportând o Previziune Netă de Angajare de +19%, angajatorii din sectorul Construcții anticipează un ritm optimist de angajare, fiind cea mai puternică piață a forței de muncă din următoarele trei luni. Perspectiva se îmbunătățește cu 3 puncte procentuale în comparație cu trimestrul precedent, dar slăbește cu 11 puncte procentuale în comparație cu trimestrul final al anului 2018.

Intențiile de angajare sunt, de asemenea, notabil mai puternice decât perspectivele naționale în alte două sectoare. Angajatorii din sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul anticipează intenții de angajare favorabile, raportând o Previziune de +13%, în ciuda slăbirilor de 15 și 9 puncte procentuale față de trimestrul III/2019, respectiv ultimul trimestru al 2018. Previziunea Netă de Angajare pentru sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri situată la + 11% slăbește cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul III/2018, respectiv cu 12 puncte procentuale în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

”Este de remarcat faptul că rezultatele ultimului nostru studiu pentru sectorul Construcții reflectă impactul pozitiv al facilităților fiscale acordate de statul român firmelor de construcții, creând condiții fiscale favorabile, inclusiv acordarea scutirii de la impozitul pe venit pentru angajații din sector. Observăm că intențiile de angajare în România rămân pozitive, deși Previziunea este ușor mai slabă față de trimestrul precedent. Angajatorii ar trebui să ia în considerare această perioadă în care cererea de forță de muncă este relativ mai slabă astfel încât să se concentreze pe o strategie eficientă de talente, să-și regândească practicile de resurse umane, să investească în învățare și dezvoltare, să creeze talente din mediul intern și să își crească rata de retenție a angajaților pentru a avea talentul la îndemână și pentru a evita pierderea oportunităților de afaceri odată ce piața se va reface ”, spune Nuno Gameiro.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare raportează cele mai slabe intenții de angajare din ultimii nouă ani, cu o Previziune de +10%, slăbind cu 14 puncte procentuale în comparație cu trimestrul precedent, respectiv cu 21 de puncte procentuale în comparație cu aceeași perioadă acum un an. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare și comunicații prognozează o scădere a numărului total de angajați, raportând o Previziune Netă de Angajare de -4%.

În comparație cu trimestrul III/2019, perspectivele se micşorează în șapte din cele 10 sectoare de activitate, în special cu 19 puncte procentuale în sectorul Transport, depozitare și comunicații. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, perspectivele slăbesc în toate cele 10 sectoare de activitate, incluzând un declin puternic de 22 puncte procentuale în sectorul Transport, depozitare și comunicații, precum și în sectorul Industrie prelucrătoare de 21 puncte procentuale.

Comparații în funcție de dimensiunea organizației

Angajatorii din trei din cele patru categorii de organizații clasificați după dimensiunea organizației raportează prognoze favorabile, angajatorii din organizații de dimensiuni mari și cei din organizații de dimensiuni mici, ambele categorii anticipează intenții de angajare pozitive cu Previziuni de +10%. Angajatorii din organizații de dimensiuni mijlocii raportează, de asemenea, planuri modeste de angajare cu o Previziune Netă de Angajare de +9%. Cu toate acestea, angajatorii din micro-organizații raportează o Perspectivă incertă de -1%. Angajatorii din organizații de dimensiuni mari și cei din organizații de dimensiuni medii raportează planuri de angajare considerabil mai slabe, în comparație cu această perioadă în urmă cu un an, perspectivele scăzând cu 18 și, respectiv, 17 puncte procentuale. Pe de altă parte, angajatorii din micro-organizații raportează o slăbire moderată de 6 puncte procentuale, în timp ce perspectivele pentru firmele mici nu sunt modificate.

Comparații internaționale Studiul ManpowerGroup pentru ultimul trimestru al anului 2019 dezvăluie faptul că angajatorii anticipează creșteri de personal în 43 din cele 44 de țări și teritorii analizate în perioada până la sfârșitul lunii decembrie 2019, cu angajatorii într-o singură țară care se așteaptă sa își mențină numărul total de angajați. Cele mai puternice intenții de angajare sunt formulate de angajatorii din Japonia, Taiwan, Statele Unite, India și Grecia, în timp ce intențiile de angajare cele mai slabe sunt așteptate în Spania, Cehia, Argentina, Costa Rica și Elveția.

Notă:Studiul complet, cu rezultatele din cele 44 de țări și teritorii incluse în analiza din această ediție, și o comparație la nivel regional și global, pot fi găsite la: www.manpowergroup.com/meos. Următorul Studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă va fi dat publicității pe 10 decembrie 2019 și va detalia intențiile de angajare pentru primul trimestru al anului 2020.