Proiectul Angajez 45+ a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, iar inițiatorul Great Hrs își dorește să fie un manifest pentru combaterea crizei forței de muncă și a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare. Această percepție de la care a plecat proiectul a fost confirmată prin realizarea unui studiu împreună cu IPSOS, unul dintre liderii globali din domeniul studiilor de piață.

Acest studiu a tratat  situația actuală a pieței de muncă din România, motivele de refuz la angajare în ceea ce privește candidații seniori, sursele și percepțiile negative la nivelul angajatorilor, consecințele neglijării  acestui segment al forței de munca.

Studiul a relevat că aproape jumătate dintre candidați consideră că ofertele de muncă atractive pentru nivelul lor de experiență sunt foarte puține.

În același timp, 88% dintre angajatori se plâng că nu au suficienți candidați pregătiți pe anumite specializări, cum ar fi muncitori, ingineri și IT-iști. Conform studiului principalele motive pentru care candidații de peste 45 de ani sunt refuzați de către angajatori sunt pretențiile salariale, excesul de experiență și supracalificarea.

Un aspect important al studiului este faptul că 72% dintre reprezentanții angajatorilor susțin că realizează acțiuni pentru integrarea profesioniștilor 45+, însă doar 24% din populația activă percepe acest fapt. Și totuși, 30% dintre angajați în general nu au aplicat la un nou job în ultimul an, 30% dintre angajații de 45+ nu au aplicat la un nou job în ultimul an și doar 33% dintre angajați au investit în competențe noi în ultimul an.

Rodica Obancea Co-Fondator Angajez 45+ și Great HRs Community a povestit cum a ajuns a realizeze acest proiect:”Au venit mesaje către noi și am început să ne uitam în jur, către colegi, prieteni și familie și am văzut că aproape în fiecare familie era o persoană care lucrează în afara țării. Am văzut anunțuri de recrutare care căutau tânăr entuziast pentru a se alatura unei echipe tinere si dinamice.  Și atunci am zis că noi ca profesioniști putem face voluntar ceva, din responsabilitate civica și așa ne-am asumat să facem acest proiect. Avem strâns deja o comunitate cu mulți parteneri și am găsit mulți oameni voluntari care ni s-au alăturat. Ce ne-am propus este să promovăm și atragem atenția că există competență și valoare la persoanele 45+.”

Alina Anghel, co-Fondator Angajez 45+ și Great HRs Community, a precizat în cadrul conferinței de presă: ”Avem zeci de profesioniști și companii partenere. Proiectul nu este unul de caritate, nu angajăm, vrem doar să ajutăm candidații care sunt deschisi la învățare să se adaptaze pieței muncii actuale nu pe cei care așteaptă să li se dea sau să li se facă. Am făcut un focus grup cu mai multe agenții de recrutare din România să vedem cum gândesc ei referitor la problema sesizată de noi. Vrem să schimbăm și mentalitatea oamenilor de HR. Sunt oameni care nu se potrivesc cu abilitățile cerute. În 2020 vrem să  înființăm și un call center pentru angajatii 45+ pentru că mulți nu știu care sunt angajatorii care i-ar putea angaja.  Avem și o platforma de joburi unde pot fi postate anunțuri gratuite.”

Misiunea campaniei Angajez 45+ este aceea de a crea o piață a forței de muncă inclusive, eliminând discriminarea la angajare, pe criterii de vârstă, a candidaților seniori.

 Andreea Ciulacu, HR Director Deutsche Bahn Cargo Romania a spus că ”este important să putem construi la acest proiect și să îi ajutăm pe candidați să înțeleagă că există multe oportunități și să aibă flexiblitatea de a se adapta cerințelor. Este nevoie de normalitate pe piața muncii, acesta este mesajul acestui proiect. Credem în acest proiect și mă bucur ca acest proiect privește în toate perspectivele pe piața muncii.  Să trecem peste idei preconcepute că numai tinerii sunt dinamici, pentru că avem exemple de oameni maturi care partcipa la maratoane și tineri pe care nu îi scoți din fața televizorului. Nu ar trebui să mai punem etichete. Angajez 45+ creeză oportunități pentru ambele tabere.”

Pe langă faptul ca angajatorii acceptă greu candidați peste 45 de ani, că angajații din această grupă de vârstă ar trebui să se adapteze noilor cerințe ale angajatorilor și să caute să câștige noi abilități s-a mai ridicat și problema transparentizării pieței de recrutare. Costin Tudor, CEO al platformei undelucram.ro a sesizat că angajatorii nu sunt transparenți în privința salariului pe are il pot oferi încă de când publică anunțul sau măcar de la primul interviu, pentru că astfel ar scuti de mult timp pierdut și angajatorul și candidatul.

Angajez 45+ nu este o companie, nu face angajări, nu reprezintă vreo instituție a statului. Reprezintă un grup de profesioniști voluntari din domenii diverse, adunat în jurul unei asociații și în jurul crezului că lucrurile se pot schimba în această țară dacă fiecare încearcă să facă ceva în aria sa de activitate.