Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, prin autorităţile publice locale va asigura necesarul de măşti de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate.

Guvernul României a aprobat în ședința de Guvern de ieri, prin Ordonanța de Urgență, aceste măsuri, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 230 milioane lei.

În următoarele 2 luni, fiecare persoană eligibilă, va primi un număr de 50 măști de protecție. Vor beneficia de acest sprijin, aproximativ 2 300 000 de persoane, după cum urmează:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Achiziția măștilor de protecție va fi realizată de către Ministerul Sănătății prin procedura de negociere fără publicare prealabilă în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și în baza necesarului realizat de către autoritățile publice locale.

Măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitari, în termen de maxim 3 zile de la primirea acestora din partea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.