Fondul Suveran este o oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul companiilor de stat

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, într-un interviu acordat Medifax, că, modul de organizare a Fondului trebuie să permită acţiunea independentă a companiilor astfel încât să se evite apariţia unor distorsiuni în piaţă.

“Fondul Suveran este o oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul companiilor de stat şi pentru a reduce influenţa pe care o au ministerele de linie în gestionarea lor. În acest fel, vom permite ministerelor să se ocupe de crearea politicilor şi a legislaţiei, de supravegherea aplicării legislaţiei etc. Trebuie, însă, să organizăm Fondul astfel încât să evităm coordonarea  comportamentului companiilor din componenţă şi apariţia unor distorsiuni în piaţă”, a declarat, Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei avertizează că, riscul cel mai mare este în sectorul energiei. “Guvernul a separat partea de transport de cea de producere a energiei, pentru a nu exista riscul unei reintegrări pe verticală, interzise de legislaţia europeană. Ca urmare, Executivul va pune în Fonduri diferite companiile din aceste sectoare. În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi la concetrările economice ce ar putea să apară în cazul în care mari companii din acelaşi domeniu s-ar grupa în acelaşi Fond, deoarece există riscul de a distorsiona piaţa.”, a subliniat Chiriţoiu.

Acesta a confirmat că Executivul a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei referitor la înfiinţarea Fondului Suveran şi că se caută în continuare soluţia prin care Fondul să funcţioneze astfel încât să nu afecteze comportamentul concurenţial al companiilor.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni obținute din vânzarea de active neperformante, estimându-se că valoarea acestuia va atinge 10 miliarde de euro.