Date despre centrul istoric al municipiului Constanța, disponibile de astăzi prin “Aplicația SIT URBAN”, un inventar complet al clădirilor din Zona Peninsulară.  Este vorba despre o harta interactivă a Zonei Peninsulare ce poate fi accesată  pe www.primaria-constanta.ro

Împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, cu voluntari, arhitecți și specialiști din mai multe țări, urbaniștii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au reușit să inventarieze în  Aplicația Sit Urban,  disponibilă și prin accesarea unui cod QR, toate cele 1.081 de construcții din Zona Peninsulară.

Fiecare imobil are o fișă de date care cuprinde toate informațiile despre clădire, de la anul construcției, identificarea în cvartal și regimul de înălțime până la funcțiune, starea fațadei, a acoperișului, tâmplăria, împrejmuirea sau starea anexelor. Sunt disponibile în plus și informațiile din kitul de regenerare urbană elaborat de specialiștii Băncii Mondiale în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat cu Primăria Municipiului Constanța.

 “Am inventariat casă cu casă, imobil cu imobil, anexă cu anexă toată zona cuprinsă între bulevardul Ferdinand și Cazino. Pentru fiecare din aceste imobile s-a realizat o fișă de date care conține informații de  la identificare în cvartal până la descriere și referințe. Tocmai pentru că acest prim inventar se vrea a fi un instrument viu pentru administrație, pentru proprietari, pentru pasionați,  fac apel la toți cei care dețin date despre imobilele din zona peninsulară să contribuie și să ne ajute să populăm toate câmpurile rămase libere”, a declarat primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău.

Pentru orice imobil Primaria are codul de identificare, regimul de construire, de aliniere, anul construcției, stilul clădirii, arhitect. La partea de identificare multe dintre câmpurile din această aplicație sunt libere. Atât istoricii cât și pasionații de istorie, enciclopediști, oameni de cultură  pot ajuta la poluparea cu informații  pentru a avea o radiografie arhicompletă a inimii orașului Constanta.

Alături de acest inventar Primaria a elaborat în decurs de un an de zile si un kit de regenerare urbană, adica a separat ceea ce înseamnă fondul construit de spațiul public, l-a împărțit pe tipologii, pe elemente, pe componente.

Primarul orasului Constanta spera ca specialiștii sa contribuie în popularea cu date a acestei aplicații și  pentru fiecare din aceste imobile îsi doreste să primesca cât mai curând o documentație în vederea consolidării, reabilitării, restaurării ca  sa poata reda viață acestei zone extrem de frumoase și unice a orașului.

Harta interactivă „Aplicația Sit Urban” permite accesul la informații georeferențiate in timp real in ceea ce privește reglementările urbanistice actuale dar si viitoare care vor fi supuse dezbaterilor publice. Aceasta harta reprezintă un instrument in plus in procesul de dezvoltare, planificare si activitate interactivă (autoritate locală-populație) de regenerare urbană a zonei peninsulare.