Municipiul Iași a achiziționat nouă autoutilitare Opel pentru colectarea separată a deșeurilor și 10 tricicluri (mopede) electrice cu câte două eurocontainere pentru colectarea deșeurilor din coșurile stradale. Acestea se adaugă celor opt autogunoiere compactoare achiziționate la sfârșitul lunii iunie.

„Vechile echipamente cu care se transportau deşeurile, sarea şi altele, sunt înlocuite acum de echipamente electrice. La sfârşitul lunii august va veni şi celălalt lot de autospeciale destinate transportului de deşeuri în regim compactat, atât pentru deşeurile municipale, cât şi pentru deşeurile colectate separat“, a declarat primarul Mihai Chirica.

România trebuie să se conformeze la normele europene în domeniu şi Iaşul „s-a conformat cel mai bine la măsurile impuse de Comisia Europeană“. În primul semestru al acestui an, a fost colectată o cantitate dublă de deşeuri reciclabile faţă de perioada similară a anului precedent.

Tricicletele electrice au o autonomie de minimum 50 km și o viteză medie de 25 km/oră. Acestea sunt utilizate pentru a se putea strecura mai uşor pe străzile strâmte şi aglomerate.

Atât activitatea de colectare a deșeurilor, cât și cea de măturat stradal sunt urmărite, în timp real, prin intermediul dispozitivelor GPS.

Sistemele instalate pe mașini, sunt mai complexe, deoarece pe lângă componenta de afișare a poziției vehiculului,  au și o componentă de monitorizare a nivelului combustibilului. Aceste dispozitive transmit o alertă centrului de comandă când se constată furturi din rezervor.

Activitatea de măturat stradal nu se realizează doar mecanizat ci și manual, cu angajați ai societăţii Salubris, ce au primit brelocuri cu GPS şi buton de alarmă. În acest fel, poate fi monitorizată eficient activitatea acestora și graficul de lucru.