Primăria Timişoara va cumpăra energie electrică de pe bursă, licitaţia electronică urmând să aibă loc pe data de 7 decembrie, a anunţat primarul Nicolae Robu. ”Vom achiziţiona energie electrică de pe bursa de mărfuri. (…) Mă aştept să fie o competiţie serioasă şi să obţinem energie electrică la un preţ mai bun decât cel pe care l-am avut până acum”, a declarat primarul municipiului Timişoara.

Conform acestuia, referitor la partea de distribuţie a energiei, monopolul reţelelor este deţinut de o companie. ”Există producători de energie şi producători de gaz, furnizori de energie şi la gaz (…). Distribuitorii sunt cei care dispun de reţelele de electricitate, de gaz, în interiorul localităţilor. Noi avem în Timişoara şi cam în toată ţara, monopol Enel pe reţeaua de distribuţie electrică, cea care este distribuită către societăţi, către consumatorii casnici şi către sistemul de iluminat public. Operatorii care asigură asistenţa tehnică de iluminat au corpurile de iluminat, dar reţeaua pe care se transmite electricitatea este a Enel”, a explicat Nicolae Robu.

Nemulţumirile administraţiei publice locale faţă de serviciile oferite de distribuitorul de electricitate au crescut mereu, întrucât tot mai des oraşul a rămas în beznă, iar în timpul furtunii din luna septembrie sute de familii au rămas câteva săptămâni fără curent electric.

”Eu critic vârful conducerii companiei Enel pentru politica dusă în România. Această companie străină a pus mâna pe o avuţie a poporului român şi şi-au bătut joc de ea, au scos bani şi nu au cheltuit nimic. Noi nu am avut guverne care să reprezinte interesele naţionale şi care să spună nu, ci la orice solicitare venită de la unii-alţii s-au pus în genunchi cu plecăciune, am înţeles, să trăiţi”, spunea atunci Nicolae Robu.

În anul 2013, municipalitatea susţinea că urmăreşte reducerea facturii la energie electrică prin participarea la bursă, dar viceprimarul de atunci al Timişoarei, Traian Stoia, anunţa că nu se mai merge pe bursă pentru achiziţionarea curentului electric, pentru că s-a negociat cu Enel.