Primarul Gheorghe Falcă a anunţat că a întocmit deja un proiect de hotărâre a Consiliulului Local Municipal prin care să fie anulate creşterile taxelor şi impozitelor locale votate în decembrie 2017, el arătând că această decizie este motivată de campania derulată în plan local de organizaţia USR împotriva acestor majorări.

“În cursul zilei de astăzi am luat decizia de a intra în şedinţă a Consiliului Local Municipal peste cinci zile cu proiectul de hotărâre prin care sunt anulate majorările taxelor şi impozitelor locale votate în decembrie 2017 şi de a reveni la impozitele din 2015″, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, impozitele în Arad nu au crescut din 2015. “Am propus pentru a fi majorat în 2018 un indicator, suma care se strângea datorită creşterii acestui impozit pe anul 2018 fiind de 4 milioane de lei. Doresc să precizez că noi (Primăria. n.red.) am dat doar în luna ianuarie 6 milioane de lei la CET pentru cetăţeni. Cele 4 milioane de lei înseamnă aproximativ 800.000 de euro la nivelul municipiului Arad. Dar campania USR că Aradul creşte taxele şi va fi groaznic, era atât de profundă, încât am luat decizia să intrăm în CLM pentru a anula Hotărârea privind majorările şi să aştept campania USR privind faptul că de doi ani de zile Aradul nu primeşte 2,5 milioane de euro pentru stadionul UTA. Iar dacă nu vin banii, evident că e un pericol să nu finalizezi stadionul”, a mai spus Gheorghe Falcă.

În continuare, edilul a spus că nu a văzut niciodată o campanie a USR privitor la faptul că măsurile PSD au dus la pierderea a 16 milioane de euro de către bugetul local, ceea ce îi confirmă faptul că parteneriatul între PSD şi USR este destul de real.

“Nu am văzut o campanie a celor de la USR şi o denigrare a parlamentarilor care au votat împotrivă pentru ca municipiul Arad să primească 16 milioane de euro, în schimb au făcut o campanie că, vai, cresc veniturile în bugetul Aradului cu 800.000 de euro. De aceea, astăzi (vineri- n.red.) programăm şedinţă de CLM şi anulăm acea creştere, exact pentru ca să vedem dacă cei de la USR au şi altă campanie. Pentru că, în momentul în care vor continua cu Primăria, ne va arăta că de fapt ei sunt într-un parteneriat cu PSD şi, aşa cum putem spune că PSD nu a făcut nimic într-un an de zile în Parlament, aşa vom putea spune că nici USR nu a făcut nimic într-un an de zile în Parlamentul României”, a mai spus Gheorghe Falcă.

USR a atacat la instanţa de contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Municipal Arad care prevede majorarea cu 25% a impozitelor pe locuinţele persoanelor fizice şi cu aproximativ 5% a celor pe terenuri, a declarat luni, 8 ianuarie, deputatul Sergiu Vlad.

Potrivit sursei citate, adoptarea acestui act normativ de către administraţia locală arădeană s-a făcut “cu încălcarea flagrantă a legii numărul 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”.

“Conform prevederilor articolului 7 din legea 52/2003, autorităţile administraţiei publice au obligaţia de a afişa proiectul de hotărâre, atât pe site cât şi la sediul propriu, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de a fi supus spre avizare şi apoi adoptat. Însă, în cazul de faţă, proiectul a fost afişat în data de 8.12.2017 şi a fost adoptat cu multă grabă, după numai 9 zile lucrătoare, în 21.12.2017”, a declarat deputatul Sergiu Vlad.

Această măsura fiscală plasează Aradul între municipiile cu cele mai ridicate impozite din România şi este total nejustificată în condiţiile în care gradul de utilizare al veniturilor colectate la bugetul local este deosebit de redus, Primăria şi instituţiile arondate cheltuind pe primele 11 luni ale lui 2017 cu 130 de milioane mai puţin decât veniturile încasate, a argumentat deputatul USR.

“Ne vom opune acestei iniţiative a edilului, considerând că arădenii nu trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-i da unei administraţii ineficiente şi risipitoare. Iar în ceea ce priveşte modul de adoptare a acestor majorări de taxe, considerăm că primarul Falcă fie nu cunoaşte legea, fie o încalcă cu bună ştiinţă. Nu în ultimul rând, trebuie spus că numeroase alte municipii din ţară “au luat faţa” Aradului, administrând eficient impozite situate la jumătate faţă de ceea ce plătesc arădenii”, a conchis Sergiu Vlad.