Primul ETF bazat pe indicele BET-BK al Bursei de Valori Bucuresti deschide noi oportunitati de a investi in societati romanesti

  • Nikolay Vassilev, Expat AM: Vedem în România una dintre piețele foarte atractive

  • Lucian Anghel, BVB: Este o premieră pentru piața de capital din România faptul că un ETF care are la bază indicele BET-BK este lansat și tranzacționat pe o bursă străină

 Bursa de Valori București (BVB) a încheiat un acord cu Expat Asset Management pentru licențierea indicelui BET-BK, creat și administrat de BVB, care va fi folosit ca activ suport pentru ETF-ul Expat Romania BET-BK UCITS.

ETF-ul este tranzacționat pe Bursa de Valori din Sofia și face parte din familia de ETF-uri care urmăresc performanța principalilor indici ai piețelor de capital din regiunea Europei Centrale și de Est.

„Vedem în România una dintre piețele foarte atractive cu potențial puternic în ceea ce privește posibilitatea de creștere atât a prețului acțiunilor, cât și a numărului de companii listate. Am ales BET-BK ca indice principal pentru acest ETF deoarece include 25 de companii – nici prea multe (pentru a nu face ca un astfel de fond să fie dificil de gestionat), nici prea puține (pentru că atunci gradul de diversificare ar fi mai mic). Prin urmare, am creat Expat Romania BET-BK UCITS ETF – unul dintre primele cinci ETF-uri create de Expat Asset Management,” a declarat Nikolay Vassilev, director executiv al Expat Asset Management.

„Este o premieră pentru piața de capital din România faptul că un ETF care are ca activ suport indicele BET-BK al BVB este lansat și tranzacționat pe o bursă străină. Ne bucură inițiativa celor de la Expat Asset Management de a lansa acest tip de fond deschis care oferă investitorilor posibilitatea de a investi în societățile listate la Bursa de Valori București și care sunt incluse în indicele BET-BK, un indice conceput în primul rând pentru a fi utilizat ca referință și activ suport pentru fondurile de investiții,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație BVB.

ETF-ul Expat România BET-BK UCITS a fost lansat luna trecută și a înregistrat un mare succes în rândul investitorilor bulgari

„Până acum, ETF-ul din România s-a bucurat de un interes mai mare decât ETF-urile similare cu expunere în Grecia, Polonia sau Republica Cehă. Creșterea de abia de aici încolo va începe. Bazându-ne pe experiența de 16 luni pe care o avem cu ETF-ul similar pentru Bulgaria, ne așteptăm ca ETF-ul românesc să ajungă la 50-100 milioane de euro în următorii ani, mai ales dacă va fi listat pe mai multe burse internaționale, ceea ce este și intenția noastră,” a declarat directorul executiv al Expat AM.

BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark index) este un indice lansat de BVB, conceput pentru a fi utilizat ca referință și activ suport de către administratorii de fonduri. Acest indice include cele mai lichide 25 decompanii românești și străine listate pe piața principală a BVB, iar metodologia sa de calcul reflectă lichiditatea companiilor incluse.

***

Despre Expat Asset Management

Expat Asset Management este cel mai mare administrator independent de active din Bulgaria. Compania administrează o serie de ETF-uri care urmăresc performanța tuturor indicilor principali din piețele de capital din regiunea Europei Centrale și de Est, sute de portofolii de investiții individuale și 3 fonduri mutuale cu expunere globală. Compania are clienți din peste 30 de țări și investește în peste 50 de piețe din întreaga lume în toate clasele de active.

Good News