Producătorul de vinuri Cramele Recaş a anunţat că a atins anul trecut o cifră de afaceri de 180,98 milioane lei (peste 38 milioane euro), iar, în prezent, 50% din vinul îmbuteliat este destinat exportului.

Cifra de afacere consolidată pe întreg grupul de firme depăseşte 45 de milioane de euro.

Compania este totodată cel mai mare exportator de vinuri din România. În prezent, 50% din vinul îmbuteliat de Cramele Recaş este destinat exportului, în majoritate în ţări cu pieţe mature în ce priveşte consumul de vin: Anglia, Germania, Suedia, Statele Unite, Canada, dar şi în Japonia, Coreea sau Malaezia.

„Am pornit la drum construind o reţea de câteva magazine partenere pentru vin vrac în Banat şi Transilvania. În paralel, se lucra la structura afacerii viitoare, o echipă de geologi şi topografi, în coordonare cu specialiştii noştri în viticultură au început, prin determinarea particularităţii solului, a microclimatului şi a expunerii la soare, precum şi prin materializarea experienţei acumulate de şvabi în veacuri de cultivare a viţei de vie, să fie stabilite parcelele cu cel mai înalt grad de favorabilitate pentru fiecare soi în parte.

Acest proces complex a implicat 1-2 ani de studii şi planificare, urmaţi de 5-7 ani de plantări succesive până la prima recoltă. În total, au fost aproape 10 ani de investiţii majore, timp în care s-au pus bazele şi s-au creat premisele dezvoltării unei afaceri solide, bine structurate, cu potenţial de mare profitabilitate”, spune Gheorghe Iova, co-acţionar Cramele Recaş.

La Cramele Recaş se vând mai mult de 22 de milioane de sticle pe an, jumătate pe piaţa internă si jumătate la export, vinuri din toate categoriile, de la cele de retail la super-premium, liniştite şi spumante deopotrivă.

”O bună parte dintre viile noastre au atins maturitatea de rodire de peste 20 de ani, iar atenţia noastră se îndreaptă în mod special către noua generaţie de consumatori (milenialii). Ne dorim să venim în întâmpinarea gusturilor lor cu vinuri moderne”, a mai spus Gheorghe Iova.

În prezent, Cramele Recaş înregistrează o capacitate de producţie de aproximativ 32 de milioane de litri pe an. Compania exploatează o suprafaţă de peste 1.150 de hectare din podgoriile Recaş şi Miniş, situate în judeţele Timiş şi Arad. 25 de soiuri de struguri sunt exploatate anual aici, iar din ele se produc vinuri pentru cele 45 de mărci comerciale distribuite atât în ţară, cât şi în străinătate.