Uniunea Europeana propune programul COSME prin care Comisia Europeana finanteaza direct actiunile pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor.

Gabriel Grigorescu, Account Manager, Avisso, consultant Program COSME

“Obiectivele programului sunt facilitarea accesului la finantare pentru IMM-uri, sprijinirea internationalizarii si a accesului pe piata comuna a Uniunii cat si pe pietele din afara acesteia, crearea unui mediu favorabil competitivitatii si promovarea culturii antreprenoriale”, a declarat Gabriel Grigorescu, Account Manager al firmei de consultanta Avisso.

In prezent la nivelul Uniunii, 7% dintre IMM-uri indica accesul la finantare ca fiind cea mai importanta problema pe care o intalnesc. La nivelul Uniunii, Romania ocupa locul 8 in topul tarilor pentru care antreprenorii indica accesul la finantare ca fiind principala problema intampinata. In general, in anul 2017 IMM-urile au indicat ca cele mai importante trei provocari cu care se confrunta sunt: identificarea clientilor, gasirea personalului cu experienta potrivita pentru desfasurarea activitatii economice si competitia.

Anul trecut 53% dintre IMM-urile din Uniunea Europeana isi finantau activitatea prin intermediul unui credit bancar, 15% prin intermediul fondurilor proprii si doar 7% prin intermediul unor granturi contractate de la guvern sau de la comunitatea europeana.

“Cum creditele bancare raman principala sursa de finantare externa pentru un IMM, prin intermediul programului COSME, Comisia Europeana vine in ajutorul celor ce contracteaza astfel de credite prin intermediul facilitarii accesului la finantare pentru IMM-uri aflate in diferite faze ale ciclului de viata: creare, expensiune sau transfer”, a precizat Gabriel Grigorescu.

Cele doua mecanisme propuse sa faciliteze imprumuturile si investitiile de capital sunt:

  • Mecanismul de garantare a imprumuturilor, prin care Comisia europeana se angajeaza sa lucreze cu institutiile financiare prin oferirea de garantii si contragarantii institutiilor financiare pentru imbunatatirea finantarilor disponibile pentru IMM-uri.
  • Mecanismul de capitaluri proprii pentru crestere, va furniza capital de risc pentru fondurile de investitii ce desfasoara o investitie in special in acele IMM-uri ce se afla in faza de crestere si extindere.

Gestionarea mecanismelor financiare a fost incredintata Fondului European de Investitii

Garantarea imprumuturilor ofera un cadru prin care institutiile financiare pot crea produse potrivite pentru acest grup tinta al IMM-urilor mai ales cand aceasta garantare se focuseaza pe acele imprumuturi cu un grad ridicat de risc. Aceste garantii sunt oferite pentru orice tip de IMM care a contractat un imprumut mai mic sau egal cu 150.000 EUR. Pentru imprumuturile ce depasesc acest plafon este necesara respectarea unor conditii speciale stabilite de catre Comisie.

Cum programele de finantare ale Uniunii Europene nu presupun o finantare directa, aceasta realizandu-se prin autoritatile locale, regionale sau nationale sau prin intermediul intermediarilor financiari precum banci sau fonduri de Venture Capital. Comisia Europeana ne pune la dispozitie portalul: “EU Access to Finance portal”, unde pot fi identificate sursele de finantare.

Accesul la piete se realizeaza printr-o serie de actiuni intreprinse de Uniune precum finantarea prin COSME a Retelei intreprinderilor europene (Enterprise Europe Network), alcatuita din peste 600 de birouri in mai mult de 50 de tari. Prin aceasta retea, IMM-urile au posibilitatea sa descopere parteneri de afaceri, parteneri tehnologici si sa dobandeasca o mai buna intelegere a legislatiei UE. De asemenea, COSME finanteaza si instrumentele web concepute special pentru dezvoltarea intreprinderilor precum portalul “Europa Ta” pentru intreprinderi sau “Portalul pentru internationalizarea IMM-urilor”.

Foarte multe companii mici se chinuie sa isi internationalizeze afacerea chiar si in conditiile unui cadru de liber-schimb deschis. Astfel doar 25% din IMM-urile din UE exporta fie si o mica parte in afara Uniunii.

Informatiile care sa faciliteze accesul la pietele Uniunii sunt disponibile prin intermediul urmatoarelor portaluri:

  • Enterprise European Network;
  • Internationalization of Clusters;
  • Your Europe Business Portal.

Pentru facilitarea internationalizarii in afara Uniunii Europene Comisia indica urmatoarele platforme:

  • SME’s Internationalization beyond the EU;
  • Studies on internationalization;
  • Support tools for internationalization;

Cosme va sprijini si industriile competitive, cu un potential ridicat de piata prin ajutorarea IMM-urilor sa isi modifice planul de afaceri si sa adere la noi seturi de valori.

Avantajul acestui obiectiv al COSME este dat si de finantarea oferita pentru clustere de afaceri de nivel Mondial ce se dezvolta in UE

Incurajarea antreprenoriatului se realizeaza prin intermediul “planului de actiune Antreprenoriat 2020” prin activitati precum schimburi de mobilitate, cercetare, diseminarea celor mai bune practice si proiecte pilot in domenii precum educatia antreprenoriala, sau activitati de dezvoltare sau indrumare a serviciilor de orientare si asistenta pentru noii si potentialii antreprenori. Un exemplu bun propus de acest program este un Erasmus pentru tineri antreprenori prin care un tanar antreprenor poate sa lucreze alaturi de un antreprenor cu experienta dintr-o alta tara membra UE.

Programul COSME prezinta ca fiind eligibile cheltuielile directe de personal, cheltuielile directe ale subcontractarii, alte cheltuieli directe si cheltuielile indirecte. Mai mult, pentru ca o cheltuiala sa fie considerata eligibila aceasta trebuie sa respecte urmatorul set de criterii generale:

  • Costurile trebuie sa fie efectuate de catre beneficiari,
  • Trebuie sa fie efectuate in perioada stabilita prin acordul de finantare cu exceptia costurilor legate de scrierea si depunerea proiectului,
  • Trebuie sa fie incluse in bugetul proiectului, trebuie sa fie realizate in relatie cu actiunile proiectului si necesare pentru implementare,
  • Trebuie sa fie masurabile si verificabile, mai exact inregistrate in cotabilitatea beneficiarului in concordanta cu reglementarile contabile aplicabile in Romania,

“COSME este asadar o sursa de finantare interesanta pentru IMM-urile si antreprenorii din Romania, mai ales prin posibilitatile pe care le ofera pentru extinderea si internationalizarea afacerilor, fiind un program usor accesibil si cu un nivel al birocratiei sensibil redus, comparativ cu alte programe de finantare similare”, spune Gabriel Grigorescu.

In prezent este deschis apelul de proiecte pe tema “European Strategic Cluster Partnerships for smart specialization investments” ce are ca scop sprijinirea cooperarii inter-regionale intre clustere de afaceri cu un buget total de 2 800 000 EUR si un buget maxim per proiect de 350 000 EUR. Valoarea finantarii direct de la Comisie este in cuantum de 75% din totalitatea cheltuielilor eligibile.

Good News

 Citeste si: Mirabela Miron, Avisso: “Trebuie sa le spunem politicienilor ca nu mai toleram niciun moment in care ei sa nu faca absolut nimic pentru tara noastra”