În perioada 9-11 aprilie 2019, a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 5-a ediţie a Forumului pentru cooperarea interregionala europeana, “Europe, let’s cooperate!”, organizat de programul Interreg Europe. Evenimentul a reunit reprezentanți ai statelor partenere în program, ai Comitetului Regiunilor, ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management a programului (Regiunea Nord-Pas de Calais, Franța), ai Autorității Naționale (Ministerul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – MDRAP) și ai organizațiilor care derulează proiecte finanțate prin Interreg Europe, se arata intr-un comunicat de presa.

În sesiunea plenară din 10 aprilie, participanții au dezbătut rolul programului Interreg Europe în atingerea obiectivelor politicii de coeziune: importanța colaborării interregionale, rolul acesteia în dezvoltarea continuă a regiunilor și impactul pe termen lung al programului.

Au fost abordate și subiecte referitoare la viitorul programelor de cooperare teritorială în următorul exercițiu financiar, deciziile care vor trebui luate privind continuarea sau abandonarea unor programe, în contextul presiunii tot mai mari asupra bugetului UE, sau necesitatea ca programele operaționale mari să-și asume un rol mai activ în promovarea cooperării interregionale și a schimbului de experiență.

În calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE și de Autoritate Națională pentru programul Interreg Europe, MDRAP a afirmat sprijinul ferm al României pentru continuarea programelor de cooperare interregională în perioada 2021-2027, subliniind importanța pe care o au pentru partenerii români și pentru politica de coeziune a UE schimburile de experiență și bune practici la nivel european, realizate prin program.

Sesiunea a continuat cu prezentarea rezultatelor proiectelor finanțate, facilitând interacțiunea între parteneri în domeniul cooperării interregionale – un bun prilej pentru a promova Platforma de învățare de politici (Policy Learning Platform) – instrument de capitalizare a rezultatelor, creat prin programul Interreg Europe.

În cadrul atelierelor tematice pentru cele patru priorități ale Programului și sesiunilor de networking, participanții i-au putut aborda direct pe experții programului și ai Platformei de învăţare de politici și au schimbat idei despre modalitățile de influențare a politicilor publice în domeniul dezvoltării regionale.

Programul INTERREG Europe urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.