Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, au semnat ieri declarația comună a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ordinului Arhitecților din România (OAR), privind dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură. Evenimentul a avut loc cu ocazia desfăşurării, la Bucureşti, a Conferinței Europene pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” (ECAP), găzduită în premieră de România în calitate de ţară care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Suntem martorii unui moment important, când specialiști din toată Europa au dezbătut rolul, instrumentele și rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitară a acestor problematici. O arhitectură durabilă şi un design urban de calitate înseamnă localităţi competitive şi atractive, investiţii şi turism, iar toate acestea se reflectă în creşterea calităţii vieţii oamenilor”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Evenimentul, organizat de MDRAP și OAR, a reunit experți europeni din domeniul arhitecturii, reprezentanți ai autorităților publice centrale și arhitecți șefi din administraţia publică, care au abordat subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitectură la nivel european (locuirea, calitatea spațiului public, eficiența energetică a clădirilor, prezervarea patrimoniului cultural etc.) și au prezentat exemple de bună practică din mai multe țări europene.

Valorile pe care le promovează conferința de astăzi sunt și valorile asumate de ministerul nostru în calitate de autoritate națională competentă în domeniile arhitectură, amenajarea teritoriului, urbanism și construcţii. Din această poziție, ne propunem să asigurăm, prin politici publice specifice, o arhitectură de cea mai bună calitate și un mediu construit sigur, durabil și atractiv”, a subliniat şi Ciprian Roşca, secretar de stat în MDRAP.

La rândul său, Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, a afirmat: “Pentru că împărtășim responsabilitatea comună privind mediul construit în care trăim (și petrecem în medie 90% din timp în clădiri), definirea unei politici publice este pasul logic de făcut. Dar trebuie să fim conștienți că politicile publice bune pentru arhitectură necesită o asumare puternică, pe termen lung, a mediului politic, care să recunoască și să asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice.”