Raed Arafat, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat recent ca situatia s-a schimbat si ca este posibil ca purtarea mastilor de protectie să devina obligatorii.

“Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate”, a precizat Arafat intr-o postare pe facebook. 

Raed Arafat recomanda, in lipsa mastilor simple de pe piata, realizarea unor in casa, asa incat  fiecare  sa aiba o protectie atunci cand iesie din casa.

Autoritatile locale din sase judete au luat pana luni dimineata decizia ca oamenii sa poarte masti sau alte forme de protectie a cailor respiratorii in afara locuinței. In Hunedoara masura este in vigoare doar în orașul Simeria deocamdată.

Tot incepand de luni a devenit obligatorie si in Maramures purtarea maștii de protectie in spatiul public, iar la sfarsitul saptamanii trecute, masuri asemanatoare au mai fost introduse in județele Galati, Iasi, Vaslui si Suceava.