Biserica de lemn monument din Putna, situată în apropierea Mănăstirii Putna, cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (21 noiembrie) datează de la mijlocul secolului al XIV-lea (1346), din perioada domniei lui Dragoș Vodă. A fost construită inițial în satul Volovăț, pe apa Sucevei, apoi în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în perioada domniei lui Ștefan cel Mare bisericuța a fost strămutată la Putna.
  • Cea mai veche parte a bisericii de lemn se păstrează în jumătatea de răsărit a construcției. Aspectul inițial a avut forma unei mici capele, alcătuit din naos și un altar. Ulterior, la inițiativa arhimandritului Mănăstirii Putna, Vartolomei Măzăreanu, în anul 1778, lăcașul este îmbunătățit arhitectural, fiindu-i adăugate absidele laterale pentagonale și pronaosul.
  • Edificiul a fost construit din bârne de stejar și brad, încheiate sub formă de ”coadă de rândunică”. Acoperișul, din șindrilă, așezat în formă de solzi, cu o înălțime destul de mare și pante repezi, se prelungește în afara cosoroabei, formând o streașină largă.
  • Biserica nu este pictată, ci doar observăm faptul că se mai păstrează conservat un fragment de pictură, pe peretele sudic, realizat în tehnica tempera, dovadă ca a existat într-o perioadă o pictură parietală. Catapeteasma datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea (1760). Iconostasul format din cinci registre, conține segmente sculptate cu diferite elemente ornamentale. Pe icoanele împărătești se află inscripția cu numele pictorilor: ”Anton Zugrav 1760” și ”Ioan Zugrav 1760”. Clopotnița veche este amplasată lângă biserică, având o fereastră și o ușă de acces.
  • Datorită faptului că biserica de lemn a devenit în timp neîncăpătoare, între anii 1900 – 1908, la inițiativa primarului de atunci, s-a construit în apropiere o altă biserică din cărămidă, cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, care a preluat funcția vechii biserici. Astfel, biserica de lemn de la Putna, are rolul și astăzi de capelă și de muzeu.
Sursă foto/text:

Consiliul Județean Suceava & Centrul Cultural Bucovina