Renault a revizuit vineri în scădere ţinta referitoare la veniturile din acest an, din cauza impactului avut în primul semestru de cererea slabă şi de prăbuşirea veniturilor partenerului de alianţă Nissan, în urma arestării preşedintelui Carlos Ghosn, transmite Reuters.

În perioada ianuarie-iunie, profitul net a scăzut cu peste jumătate, la 970 de milioane de euro, pe fondul unui declin de 6,4% al veniturilor, la 28,05 miliarde de euro. Profitul operaţional a coborât cu 13,6%, la 1,654 miliarde de euro.

”Având în vedere degradarea cererii, grupul anticipează că veniturile vor fi apropiate de cele obţinute anul trecut”, potrivit Renault, care a renunţat la angajamentul de a-şi mări veniturile calculate înainte de deducerea efectelor valutare.

Sectorul auto este în declin, determinând avertismente referitoare la proftabilitate şi provocând probleme pentru Renault şi Nissan, care încearcă să lase în urmă era Ghosn. Fostul şef al alianţei lor aşteaptă să fie judecat în Japonia, fiind acuzat de de delicte financiare, pe care le neagă.

Rezultatele Renault au fost afectate de scăderea cu 826 de milioane de euro a profitului Nissan, la care deţine o participaţie de 43,4%.

Nissan va desfiinţa 12.500 de locuri de muncă la nivel global, după prăbuşirea profitului pe care o atribuie fostului preşedinte şi director general Ghosn.

Dar şi performanţele Renault, reflectate de scăderea marjei de profit la 5,9%, de la 6,4%, contrastează cu cele ale rivalului francez PSA Group. Producătorul Peugeot a anunţat miercuri o marjă de profit record, de 8,7%.

Renault a atribuit un declin de 7,7% al veniturilor diviziei de automobile scăderii vânzărilor în Franţa, Turcia şi Argentina. Marja de profit a diviziei a coborâr de la 4,5% la 4%.

Fluxul operaţional de capital liber este negativ, de 716 milioane de euro, în condiţiile creşterii investiţiilor cu 742 de milioane de euro, la 2,91 miliarde de euro. Renault a reiterat angajamentul de a înregistra un flux pozitiv de capital şi o marjă de profit de aproape 6% pe ansamblul acestui an.

sursa: news.ro