România are 24 de orașe smart, iar printre comunitățile cu cele mai multe proiecte demarate în această privință se numără Alba-Iulia (60), Cluj-Napoca (10), Arad (9), Sibiu (8), Oradea (8) sau București (6), arată Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate.

Alba-Iulia este orașul cu cele mai multe proiecte din țară, implementate în vederea tehnologizării comunității, cu peste 60 de inițiative și aproape 30 de parteneri locali și internaționali.

Printre proiectele implementate de Alba-Iulia se numără iluminatul inteligent, monitorizarea calității aerului, smart parking, sistem de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente, monitorizarea consumului de apă și a pierderilor din rețea.

Un alt oraș care face pași semnificativi către tehnologizarea comunității este Cluj-Napoca, unde Primăria a accesat fonduri pentru a transforma orașul într-unul smart. Administrația publică locală a introdus pentru prima data în România primul funcționar public virtual, denumit Antonia, care va sta la dispoziția cetățenilor 24 de ore din 24.

Printre alte proiecte demarate de Cluj-Napoca se numără smart parkingul, relația cetățean-primărie, Wi-Fi gratuit în locurile publice, traffic adaptiv – achiziționarea de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze.

Aradul se numără și el printre orașele inteligente ale României. Primăria municipiului a accesat fonduri pentru ainstala 30 de active hot-spot, bike-sharing, cataloage electronice pentru cele 22 de unități de învățământ existente în oraș, parcări inteligente etc.

Primăria Capitalei a scos la licitație strategia Smart City București, care a fost câștigată de Deloitte, având ca termen toamna acestui an pentru a o finaliza.

Un oraș inteligent („smart city”) reprezintă o zonă urbană care utilizează diferite tipuri de senzori de colectare a datelor electronice pentru a furniza informații care sunt utilizate pentru a gestiona eficient resursele acestuia.

Pe 16-17 Mai 2018, la Grand Hotel Phoenicia, Bucuresti, va avea loc Dezbaterea Smart City, începând cu ora 9:00. Detalii aici: https://smartcity.concordcom.ro/acasa/detalii-eveniment-16-17-mai-2018-bucuresti/

Sursa: Mediafax