România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populației care lucrează în agricultură (26%), în 2015, și locul al doilea în ceea ce privește ponderea femeilor în acest domeniu (43%), în 2016, potrivit unui raport al Eurostat publicat miercuri.

În 2015, aproape 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană, reprezentând 4,4% din totalul angajaților. În România, 26% din populație lucra în agricultură, în timp ce în Bulgaria lucra 18%. La polul opus, cei mai puțini lucrători în domeniul agricol erau în Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Malta și Suedia.

În 2016, aproape o treime (35%) din persoanele care lucrau în domeniul agricol erau femei. Austria are cea mai mare cotă de femei în agricultură (45%), fiind urmată de România (43%), Polonia, Grecia și Slovenia (41%). În schimb, cele mai puțini femei în agricultură erau în Irlanda (12%) și Danemarca (20%).

Aproape trei sferturi (72,8%) din forța de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în șapte țări: România, Polonia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria și Germania.
În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporția absolvenților de studii universitare variază între 1,6% în România și 25,5% în Marea Britanie.

În 20 de state membre UE, cel puțin jumătate din managerii de fermă au declarat că au doar experiență practică. Cele mai mari procente, de peste 90%, fiind înregistrate în România, Grecia, Bulgaria și Cipru. În Italia, doar 3,1% din fermieri aveau doar experiență practică, în timp ce 90,8% au declarat că au de cel puțin o pregătire de bază în agricultură.
În ceea ce privește instruirea profesională în agricultură, peste jumătate din fermierii din Olanda și Germania aveau o astfel de pregătire, în timp ce în România, Grecia, Cipru și Bulgaria, mai puțin de 10% aveau o astfel de pregătire.

România are cei mai puțini muncitori din UE (1,5%) în agricultură care lucrează în regim full time, față de media de 16,4% în UE. În Cehia, Franța, Luxemburg și Belgia, peste 50% lucrează în regim full time, iar în Malta, Austria și Cipru, mai puțin de 10% lucrează astfel.
Aproape 60% din persoanele care lucrau în agricultură în Uniunea Europeană (UE) aveau vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, în timp ce 32% aveau mai puțin de 40 de ani și 9% aveau peste 64 de ani. Cele mai multe persoane cu vârste de peste 64 de ani din agricultură au fost în Portugalia (42%), Irlanda (22%) și Marea Britanie (19%).

sursa: mediafax.ro