Participarea românească la Global Entrepreneurship Summit (GES) 2019 şi încurajarea întreprinzătorilor olandezi de a realiza noi investiții în România au fost principalele teme abordate în cadrul întrevederii din data de 18 aprilie a.c. dintre secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Paula Pîrvănescu şi preşedintele Confederaţiei Industriei Olandeze, Hans de Boer.La întâlnirea avută la sediul MMACA a participat şi ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, E.S. Stella Ronner-Grubačić.

Un număr de 23 companii româneşti s-au înregistrat deja la ediţia din acest an a Global Entrepreneurship Summit, organizată de  Regatul Țărilor de Jos şi Statele Unite ale Americii şi care va avea loc la Haga, în perioada 4-5 iunie 2019. „Este o şansă pentru antreprenorii români de a se conecta cu comunitatea globală de business, de a construi parteneriate și de a obţine finanţări”, a declarat secretarul de stat Paula Pîrvănescu, care i-a felicitat pe oaspeții olandezi pentru evenimentul găzduit anul acesta de ţara lor.

O preocupare comună a partenerilor de discuţii a vizat intensificarea prezenţei reciproce pe pieţele din cele două ţări. În acest context, demnitarul român a transmis ambasadoarei Stella Ronner-Grubačić o invitaţie pentru oamenii de afaceri olandezi de a căuta, cu sprijinul MMACA, oportunitățile de afaceri pentru realizarea de noi investiții în România. Paula Pârvănescu a prezentat delegaţiei olandeze programele derulate de MMACA pentru sprijinirea antreprenorilor, precum şi recentele măsuri guvernamentale privind îmbunătăţirea climatului de afaceri.

Olanda ocupă locul 1 între investitorii străini din România după criteriul valoric al participării la capitalul social, cu o pondere de 21,56% în totalul investițiilor realizate în țara noastră. La 28 februarie 2019 erau înregistrate în România 5.289 societăți comerciale cu capital olandez, cu investiţii care însumau 9,67 mld. Euro.

În anul 2018 Olanda s-a situat pe poziţia a 8-a în clasamentul partenerilor comerciali ai României, cu 3,3% în totalul schimburilor de mărfuri, din care export 2,59% și import 3,58%. Olanda ocupă locul 11 între destinaţiile de export pentru România şi locul 8 în ceea ce priveşte importurile. Schimburile comerciale au fost de 4,975 mld. euro, în creştere cu 8% faţă de 2017, din care exportul 1,76 mld. euro (+9,22%) iar importul 3,22 mld. euro (+7,32%).

Partenerii de dialog au subliniat că există, în continuare, un potenţial semnificativ de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţionale bilaterale şi au convenit asupra oportunității organizării la Haga, în viitorul apropiat, a unui forum economic dedicat României, eveniment care să conecteze  comunităţile de afaceri din cele două ţări şi să contribuie la echilibrarea dinamică a balanţei comerciale.
Sursa: comunicat de presa