Victor Negrescu: “România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor şi Oraşelor, în perioada exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marţi, 3 iulie 2018, la Bruxelles, la reuniunea Biroului Comitetului European al Regiunilor, după cum se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Discuţiile s-au axat pe evoluţia procesului de pregătire privind preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, prezentarea aspectelor de interes pentru România, relevante din perspectiva cooperării cu Comitetul European al Regiunilor, respectiv stabilirea unor obiective preliminare în perspectiva găzduirii de către România a Summit-ului European al Regiunilor şi Oraşelor, în perioada exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează “Europa convergenţei: creştere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, “Europa siguranţei”, “Europa, actor global” şi “Europa valorilor comune”. Oficialul român a evidenţiat, de asemenea, rolul pe care l-au jucat reprezentanţii României din Comitetul European al Regiunilor în cadrul procesului de consultare privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul propunerilor formulate şi printr-o participare activă la dezbaterile din cadrul Forumul “EU-RO 2019”.

“Agenda de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene va avea în prim-plan cetăţeanul european, iar ţara noastră va urmări ca prin activitatea desfăşurată să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui locuitor al spaţiului comunitar. În acest sens, apreciem rolul Comitetului European al Regiunilor de a oferi regiunilor şi oraşelor posibilitatea de a se implica în mod direct în procesul legislativ european, asigurându-se că punctele de vedere şi nevoile autorităţilor locale şi regionale sunt respectate. Un parteneriat solid cu autorităţile locale, colaborare pe care dorim s-o intensificăm în contextul exercitării acestui mandat, poate sprijini în mod real avansarea agendei europene, iar găzduirea de către România a celei de-a opta ediţii a Summit-ului European al Regiunilor şi Oraşelor va transmite un puternic mesaj de coeziune, ca expresie a unităţii între statele, regiunile şi oraşele din Uniunea Europeană, într-un moment important pentru viitorul proiectului european”, a declarat Victor Negrescu.
Informaţii suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.