Persoanele care intampina probleme emotionale in anumite etape ale vietii au acum ajutor dedicat printr-o noua organizatie infiintata special in acest scop – Asociatia pentru Sprijin Emotional si Psihoterapie (A.S.E.P.)

Adela Serghiescu, psiholog clinician, Presedintele A.S.E.P, impreuna cu  mai multi profesionisti in domeniu au gasit o modalitate de a intinde o mana de ajutor si de a oferi suportul de care multi au nevoie pentru a da sens experientelor prin care au trecut si pentru a-i ajuta sa-si continue viata asa cum doresc.

In spatele A.S.E.P. exista o experienta de peste  zece ani formata in urma voluntariatelor si formarilor profesionale in institutii de educatie, spitale de psihiatrie, centre si  camine pentru copiii abandonati, copii cu autism si alte tulburari de comportament. Adela a simtit ca pentru rezultate mai bune trebuie o implicare totala si impreuna cu Petru Stefanov, vicepresedintele asociatiei si alti colegi psihologi, au  pus bazele  Asociatiei.

Echipa A.S.E.P. este formată din psihologi specializați în diferite ramuri ale psihologiei precum: psihoterapie de cuplu și familie, drept, terapie de recuperare, terapie pentru tulburări de comportament, victimologie, psihologie clinică, psihologie judiciară.

 “Am inceput sa construim cu ajutorul prietenilor si cunostintelor. Cercul celor implicati in acest proiect de suflet s-a largit treptat, implicand din ce in ce mai multe  resurse materiale dar si resurse umane prin desfasurarea unor activitati de voluntariat.” a declarat Adela Serghiescu, Psiholog clinician,  Presedinte A.S.E.P.

In prezent A.S.E.P  colaboreaza atat cu persoane fizice cat si cu persoane juridice din diverse domenii de activitate: ONG uri, juristi, jurnalisti, medici, agenti de politie, psihologi, asistenti sociali, asistenti maternali, magistrati si alte domenii. Membrii A.S.E.P  dezvolta programe diverse prin care sustin terapii de recuperare pentru copiii cu tulburari de comportament, intarziere de limbaj, tulburari de opozitionism-sfidare,  sau pot sa ajute copii ce au suferit diverse forme de abuz emotional, fizic sau psihologic, tulburare de atasament, alienare, ticuri, deficit de atentie sau concentrare, timiditate, adaptare la gradinita/mediul scolar. De asemenea, intentioneaza sa sustina si campanii de prevenire si combatere a fenomenului de tip bullying care afecteaza copiii si adolescentii.

Unul dintre primele proiecte desfasurate de Asociatie a fost acela de a dezvolta  atelierele  special concepute pentru copiii ce provin din familii monoparentale avand drept cauza divortul, abandonul sau decesul unuia dintre parinti. Una dintre metodele folosite in terapie este sandplayul, metoda ce consta in crearea unor scene intr-o ladita cu nisip cu ajutorul figurinelor si se bazeaza pe teoria celebrului psiholog Carl Gustav Jung.

“Sandplayul ca metoda de joc, reprezinta principala poarta care ofera psihologul deschidere catre universul interior al copilului  si aducerea in constient a traumei, scopul fiind acela de a o accepta si  de o depasi.” a spus Adela Serghiescu, Psiholog clinician,  Presedinte A.S.E.P.

Prin obiectivele si activitatile desfasurate, A.S.E.P. isi propune sa promoveze sanatatea fizica si psiho–emotionala in randul tuturor categoriilor de varsta, educarea acestora cu privire la autocunoasterea, dezvoltarea personala si a inteligentei emotionale.

“In prezent lucram mai mult cu copiii si adolescentii, deoarece din aceasta zona am primit cele mai multe solicitari. De-a lungul timpului ne-am confruntat cu  foarte multe cazuri in care copiii au dezvoltat o tulburare de comportament din varii motive: divortul parintilor sau dezvoltarea acestor copii intr-un mediu hiperprotejat sau chiar abuziv. In urma despartirii parintilor, copiii dezvolta deseori un sentiment acut de vinovatie sau teama de abandon, devin confuzi, tristi, iritabili, au probleme de concentrare, ceea ce le afecteaza implicit activitatea si performanta scolara. Alte probleme ce pot aparea in viata unui copil ce provine dintr-o familie cu parinti divortati pot fi sentimentul de ura fata de parintele in custodia caruia acesta ramane, dar si fata de cel care paraseste caminul.” spune Adela Serghiescu.

Prin proiectele si activitatile desfasurate  A.S.E.P  si-a propus ca strategie de abordare aducerea in atentia persoanelor vizate consecintele ce deriva din “netratarea” unor rani emotionale si  pregatirea acestora  pentru a putea evolua, cu un scopul  de a reda  societatii persoane echilibrate psiho-emotional, mature, responsabile.

Pentru a avea obtine rezultatele dorite in proiectele si programele desfasurate cu copiii, specialistii Asociatiei implica in cadrul terapiei intreaga familie, dar si persoane cu care copilul dezvolta o relatie de atasament si care au o influenta in dezvoltarea acestuia- bona, rude apropiate, vecini, profesori.

 “Mizam pe implicarea parintilor si a tuturor persoanelor aflate in proximitatea copilului/adolescentului, atat in mediul familial cat si in cel social – parinti, bunici, ingrijitori, pedagogi, cadre didactice. Este necesar sa avem o idee de ansamblu asupra mediului de dezvoltare al copilului, extrapoland pana la alte domenii conexe ce pot completa tabloul  psiho-emotional  al unui viitor adult echilibrat.” a adaugat psih. Adela Serghiescu.

Membrii A.S.E.P  dezvolta programe diverse prin care sustin terapii de recuperare pentru copiii  afectati de pierderea unei persoane dragi, copiii ce prezinta tulburari de comportament, intarziere de limbaj,  sau ajuta copii ce au suferit diverse forme de abuz emotional, fizic sau psihologic, tulburare de atasament, alienare, ticuri, deficit de atentie sau concentrare, timiditate, neadaptare in invatamantul de masa. De asemenea, sustin si ateliere de dezvoltare personala in gradinite sau la sediul asociatiei, menite a ajuta copiii in identificarea si  gestionarea emotiilor.

Prin obiectivele si activitatile desfasurate, A.S.E.P. isi propune sa promoveze sanatatea fizica si psiho–emotionala in randul tuturor categoriilor de varsta, educarea acestora cu privire la autocunoasterea, dezvoltarea personala si a inteligentei emotionale.