Orașul Shanghai este orașul conectat, care are în vigoare un plan de oraș inteligent de patru ani, din 2016 și prezintă o varietate de soluții și inițiative ale orașelor inteligente.

Încoronat orașul inteAdaugă articolligent al anului la Smart City Live 2020 virtual, Shanghai expune o varietate de soluții conectate care ar putea ghida dezvoltarea altor orașe inteligente globale.

Planul de oraș inteligent pe termen lung al Shanghaiului, care a funcționat din 2016 până în 2020, s-a axat pe dezvoltarea de diverse inițiative, inclusiv infrastructură digitală intensivă, servicii de e-guvernare și un City Brain.

Megacity a devenit un standard de viață rezistent, ecologic. Iată câteva dintre soluțiile conectate la locul de muncă în Shanghai.

City Brain
Shanghai a implementat soluția City Brain a Alibaba, care folosește informații despre mașini pentru a rezolva problemele de transport, securitate, planificare urbană și multe altele. Camerele de recunoaștere facială biometrice, dronele și imaginile din satelit ajută la captarea a milioane de imagini ale districtelor. Sistemele de inteligență artificială (AI) de învățare profundă identifică apoi probleme precum parcarea ilegală, infracțiunile de trafic, aglomerația și depozitele de gunoi ilegale. Sistemul poate ajusta, de asemenea, temporizarea semaforului sau poate alerta serviciile de urgență.

Guvernul digital
Portalul de e-guvernare al orașului a înregistrat peste 14,5 milioane de utilizatori dintr-o  populație de peste 24 de milioane. Înainte de lansarea sistemului, procesele cum ar fi aplicarea pentru o afacere ar dura zile și opriri multiple la diferite departamente. Un portal unic, sistemul de e-guvernare ajută la simplificarea unor astfel de procese în ceva care amintește de cumpărăturile online.

Prin intermediul portalului, cetățenii pot finaliza înregistrările de afaceri și alte nevoi de reglementare, pot plăti facturi de utilități, pot furniza informații de răspuns de urgență și multe altele. Hărțile în timp real și informațiile actualizate de urgență permit oficialilor orașului și cetățenilor să reacționeze și să se pregătească pentru perioade de criză.

Dual Gigabit City
O altă parte a planului de oraș inteligent de patru ani a fost implementarea infrastructurii necesare pentru ca Shanghai să devină primul oraș dual gigabit – un oraș cu bandă largă gigabit cu fir și fără fir.

Shanghai a realizat o acoperire de 99% a gospodăriilor, acoperind 9,6 milioane de gospodării. Orașul se poate lăuda, de asemenea, cu numeroasele sale 55 de stații de bază în aer liber și interior.

Oficialii orașului își propun să continue să crească lățimea de bandă pentru utilizatori în următorii ani și să popularizeze utilizarea 5G.

Conectată și eficientă, metropola este pregătită să răspundă nevoilor cetățenilor săi, menținându-i mai informați, mai siguri și mai ecologici ca niciodată.