Primaria Sibiu continua modernizarea transportului public cu fonduri europene nerambursabile, reusind sa obtina finantare pentru o investitie in valoare de 98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezinta finantarea nerambursabila.

Prin acest proiect vom reusi sa modernizam intreaga flota de autobuze a Tursib-ului. Dupa achizitia prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, dupa intrarea in uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 si 13 si a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul in centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a incepe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor catre scoala. In prima faza, pentru a testa utilitatea unei astfel de masuri, vom crea trasee catre zona centrala, unde se concentreaza mai multe unitati de invatamant” a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului este cresterea calitatii si atractivitatii transportului public, oferind astfel sibienilor o alternativa viabila de transport in oras, mai putin poluanta decat utilizarea autovehiculului propriu. De asemenea, prin achizitia de noi autobuze se doreste cresterea frecventei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri. Astfel, prin acest proiect, Primaria Sibiu va continua sa implementeze masurile din Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Sibiului, document strategic pentru cresterea mobilitatii in oras.

 Proiectul are urmatoarele componente:

  1. Achizitionarea a 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 si 18 metri lungime, cu podea coborata, sisteme de climatizare, supraveghere video si WI FI si un sistem de numarare a calatorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de incarcare pe traseele de transport public
  2. Achizitia unui sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achizitia tichetelor si abonamente, plata fiind posibila direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate in statiile de autobuz.
  3. Implementarea unui sistem de informare a calatorilor, atat in autobuze, cat si in statii. Prin intermediul unor ecrane, calatorii vor primi informatii in timp real despre programul de circulatie, legaturi cu alte trasee si cu alte moduri de transport, dar si despre incidente, devieri ale rutelor si intarzieri fata de programul de circulatie
  4. Realizarea unei aplicatii mobile, un adevarat “asistent” de calatorie, care sa ofere calatorilor direct pe telefonul mobil informatii despre timpul de sosire in statie a autobuzului, va permite configurarea rutelor si posibilitatea de a achizitiona electronic bilete si abonamente
  5. Implementarea unui sistem de management a flotei Tursib care va permite monitorizarea autobuzelor pe trasee, permitand astfel societatii de transport public sa urmareasca respectarea orarelor de circulatie, sa ajusteze frecventa sosirii in statie si sa cunoasca starea tehnica a autobuzelor in timp real, ceea ce va face ca mentenanta acestora sa fie mai eficienta
  6. Realizarea unei statii de incarcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasata in curtea Tursib.

Urmatorul pas in acest proiect este initierii procedurii de achizitie pentru toate aceste elemente.

Modernizarea strazii Podului este inclusa in proiectul de modernizare a transportului public, fiind parte din traseele 2 si 10 si facand legatura intre oras si zona industriala est. Reabilitarea strazii cu o lungime de 3,6 km va permite cresterea vitezei de deplasare a autobuzelor si scaderea costurilor de mentenanta a mijloacelor de transport care o tranziteaza.

Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante orase din Transilvania cu un foarte bun potential de dezvoltare economica, avantajat si de pozitionarea sa, dar si de numeroasele proiecte europene derulate de catre Primaria Municipiului pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. In perioada 2007-2020, administratia sibiana a semnat un numar de 40 de contracte de finantare, din care 25 de proiecte se deruleaza in exercitiul financiar 2014 -2020. Prin toate aceste contracte se investesc peste 630 milioane lei in municipiul Sibiu, din care 586 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. Am completat acum lista de contracte cu acest proiect, ce va deservi infrastructura urbana care include peste 650 de strazi cu o lungime de peste 150 km. Modernizarea transportului public urban si a infrastructurii rutiere sustin atat fluidizarea traficului, o mai buna informare a cetatenilor, dar si un mediu mai curat” a declarat Simion Cretu director general ADR Centru.