Orase magnet: Cluj Napoca /Timisoara

O analiza comparativa intre Cluj Napoca si Timisoara din punct de vedere al atractivitatii lor, pe baza mai multor materiale publice, a fost realizata de portalul Urbanizehub. Conform analizei, Cluj Napoca si Timisoara sunt orase magnet, care se afla intr-o competitie benefica pentru cetatenii lor, dar si pentru economia Romaniei. Daca Clujul are un PR si un marketing inteligent si agresiv, evenimente internationale si o viziune de dezvoltare digitala si antreprenoriala pe termen lung,  Timisoara se lauda cu titlul de Capitala Culturala Europeana si cu companiile si investitiile straine din oras.

Orasele din Romania sunt deja intr-o competitie interna si internationala pentru oameni, investitii si resurse.

Din pacate, majoritatea nu constientizeaza acest lucru; cu cat le va trebui mai mult sa se dumireasca, cu atat vor pierde mai mult. Populatia Romaniei este deja angrenata intr-un proces rapid si dinamic de “re-asezare”, iar comunitatile si orasele ce nu identifica masurile necesare pentru a atrage si pastra acesti oameni, risca sa isi amaneteze viitorul.

Topul UrbanizeHub

Nu demult UrbanizeHub Romania a lansat Topul celor mai eficiente administratii, unde pe baza a trei indicatori (investitii, absorbtie fonduri europene pe cap de locuitor si transformarea orasului) a fost alcatuit un top al celor mai eficiente orase. Cluj si Timisoara ocupau acelasi loc 8, datele legate de investitii si fonduri europene fiind asemanatoare.

Ce spune Banca Mondiala?

Intr-un studiu lansat recent de Banca Mondiala, eveniment promovat si de UrbanizeHub Romania prin evenimentul Orase Magnet se arata ca principalele orase din Romania sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa. Un alt lucru interesant este ca 66% dintre cei care vor sa plece de acasa vor sa o faca tot in Romania! Interesant, romanii nu mai vor in afara….Dar unde? In Timisoara, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Brasov, Constanta.

Indicele de magnetism: Cluj Napoca favorit

Conform raportului Bancii Mondiale se pare ca orasul Cluj Napoca este tinta favorita a romanilor,  primind 40% din migrantii sai dupa 2011, Timisoara si Iasi cate 35 si 36%, iar Bucurestiul 27%.

Acelasi raport arata ca Timisoara a fost orasul favorit si preferat la romanilor intre 2000 si 2011, orasul de pe Bega atragand cei mai multi romani in acea perioada.

Turismul

Desi Clujul e preferat in prezent ca si loc de migratie interna, la capitolul turism se pare ca orasul de pe Bega sta mai bine. Datele colectate de la Institutul National de Statistica arata ca judetul Timis este peste Cluj la ceea ce inseamna numarul de cazari al turistilor straini. Vezi aici harta.

Cum arata topul Forbes?

In topul Forbes care foloseste mai multi indicatori ((Produsul Intern Brut pe judet, PIB-ul pe cap de locuitor, societatile comerciale cu capital strain, castigul salarial, somajul, numarul intreprinderilor active, infrastructura rutiera, infrastructura feroviara, stocul de locuinte, unitatile de invatamant) Timisoara a luat fata Clujului ca cel mai bun oras pentru afaceri.

Timisoara este, pentru a doua oara consecutiv si a treia data in istorie, cel mai bun oras pentru afaceri din Romania, potrivit Forbes, urmat de Cluj si Bucuresti.

Ce zice Ziarul Financiar?

Banca Nationala a inclus pentru prima data in studiul sau asupra investitiilor straine datele defalcate pe judete in ceea ce priveste soldul de investitii directe la 31 decembrie 2016, iar Ziarul Financiar a facut o comparatie intre judetele Romaniei.

Judetul Timis este pe primul loc intre judetele Romaniei la atragerea de investitori straini in afara de judetul Ilfov si municipiul Bucuresti. Timis este judetul care are cel mai mare stoc de investitii straine directe atrase in afara de zona Bucuresti – Ilfov, in valoare de 3,5 miliarde de euro, are si cel mai mare rulaj al companiilor, adica al cifrei de afaceri totale a companiilor rezidente in judetul Timis: 54,3 miliarde de lei. Aici intra si companii straine (pondere de 62%), si companii cu capital majoritar romanesc (38%).

Este interesanta de urmarit evolutia celor doua orase

Timisoara va trebui sa investeasca masiv in evenimente culturale pana in 2021, dar si dupa (si in toata infrastructura necesara: transport, fatadele cladirilor, conectivitatea cu zonele limitrofe, cazare) in timp ce viziunea Clujului este sa devina cel mai important hub de inovare digitala din Centrul si Estul Europei.

Concluzia analizei este ca desi Timisoara sta mai bine din punct de vedere economic decat Clujul, Clujul pare sa fie mai atragator ca oras, probabil din cauza evenimentelor internationale (TIFF, Electric Castle, Untold) din cauza brandului de hub digital in S-E Europei la care se lucreaza intens, din cauza marketingului inteligent facut de cetatenii orasului, in primul rand  si apoi de alte structuri de business sau administrative.

Dezvoltarea unui oras tine de modul in care stiu sa transforme cetatenii lor, dar si alti actori de la nivel local (universitate-business), in agenti de dezvoltare, iar Clujul pare a fi mai organizat aici.

Eveniment

Concord Communication impreuna cu GoodNews.info.ro si Fundatia Nationala a Tinerilor ManageriFNTM vor organiza pe data de 23 martie, la Iasi, Dezbaterea Smart City 2018-2020, ocazie cu care vor fi discutate solutii de mobilitate urbana inteligenta utilizand inovatia si excelenta, utilitati inteligente (iluminat inteligent-eficientizarea consumului, smart metering, managementul deseurilor, siguranta), tehnologii inteligente in educatie, securitate cibernetica si buna administrare, strategie pentru smart city si surse de finantare (parteneriate, imprumuturi bancare, obligatiuni, fonduri nerambursabile) pentru achizitiile publice, dar si care sunt costurile de implementare. Detalii pe www.smartcity.concordcom.ro

Daca detineti un Start -up care poate oferi astfel de servicii si doriti sa le prezentati in cadrul acestui Panel dedicat, pentru a atrage atentia investitorilor sau a potentialilor parteneri, va rugam sa va inscrieti la adresa office@concordcom.ro cu denumirea firmei si prezentare solutiei. Locurile sunt limitate.

Sursa text si foto:http://urbanizehub.ro